fredag 28. januar 2011

Forsoningen: En liten perle!

Lille jøde, far vel, far vel,
Moses og Isak venter deg vel?

Lille jøde, vær ei så sturen,
til ild og svovel går helvetesturen.

Kom aldri tilbake, lille jøde, 
her ønsker vi bare å se dere døde.


Når overklassegutten Konradin Graf von Hohenfels kommer inn i klasserommet, vet den jødiske legesønnen Hans Schwartz at de må bli venner. Og det blir de... men vi befinner oss i Stuttgart i 1932, i et Tyskland preget av politisk uro, økende motsetninger mellom nazister og kommunister, og Hitler og nasjonalsosialismen framvekst, og det er ikke gitt at et vennskap mellom Konradin og Hans blir uproblematisk.

Ett år senere er det også slutt... vennskapet lider under presset fra samfunnet rundt dem, og adskillelsen er endelig når Hans blir sendt ut av landet av sine foreldre. Hans forsøker å glemme sitt liv i Tyskland, men en dag 30 år senere får han et brev som bringer minnene tilbake.

Fred Uhlman (1901-1985) var maler, og skrev kun en eneste bok i sitt liv... men denne lille boka inneholder også det meste; vennskap, nostalgi, krig, kjærlighet, historie, politikk, og en avslutning som sitter i deg lenge etter at du har lest ferdig boka... Forsoningen er en bok jeg kanskje ikke hadde oppdaget hvis ikke jeg hadde lest bokblogger... men det er definitivt en oppdagelse jeg er glad jeg fikk ta del i! Anbefales!

tirsdag 25. januar 2011

Bartimaeus-trilogien: The Amulet of Samarkand

Jeg er ingen dreven fantasy-leser, men jeg har virkelig kost meg med første bok i Bartimaeus-trilogien av Jonathan Stroud, The Amulet of Samarkand! :)


Nathaniel er magiker-lærling hos ministeren og middelmådigheten Arthur Underwood etter at hans biologiske foreldre solgte ham som 5-åring. Nathaniel er lærevillig og nysgjerrig, og undervisningen går ikke fort nok fram for hans smak, så han leser bøker fra læremesterens bibliotek og eksperiementerer på egen hånd. Ferdighetene han utvikler bruker han til å tilkalle den eldgamle djinnien (demonen) Bartimaeus, som han bruker i en hevnaksjon mot den høyt profilerte magikeren Lovelace, som fornærmet Nathaniel et par år tidligere. Oppdraget til Bartimaeus blir å stjele amuletten fra Samarkand, men Lovelace har ikke skaffet seg denne kraftfulle magiske artefakten på ærlig vis, og plutselig er Nathaniel og Bartimaeus innblandet i et spill om makt, ære, liv og død.

The Amulet of Samarkand er kanskje litt Harry Pottersk, med historien lagt til London i et samfunn der magikerne lever side om side med vanlige mennesker... men i dette tilfellet er det magikerne som innehar de styrende posisjonene i samfunnet. Historien er ganske enkel, men spennende, og stilen er humoristisk... særlig de fantastiske fotnotene i Bartimaeus-kapitlene! Jeg tror nok at bok nummer 2 og 3 blir lest om ikke altfor lenge også, ja! :)

tirsdag 18. januar 2011

Påfyll! :)

Jada, jeg synes jeg var veldig flink som ikke kjøpte masse bøker de siste månedene før jul... og strengt tatt bør vel økonomien holdes i et hardt grep en stund til, men det ble et aldri så lite påfyll til bokhylla på starten av året likevel...


Da jeg skrev årets første post fikk jeg akutt lyst til å lese denne! Det var rett og slett derfor jeg bare måtte bestille noen bøker nå... Boka har egentlig en litt spesiell betydning for meg (som jeg sikkert forteller om senere), så det er mulig at jeg bare endelig ble klar for å lese denne... ;)



Jeg fortsetter optimistisk med to klassikere til (og det passer jo bra med ambisjonene om å lese litt flere klassikere i løpet av året)! Temaet her er selvfølgelig inspirert av årets første bok, The help av Kathryn Stockett; forholdet mellom svarte og hvite i USAs sørstater mens det fortsatt var segregering. Tatt av vinden er så tykk at det ble den norske versjonen (jeg vet jeg har en engelsk utgave et sted, fortsatt ulest, men den ligger nok trygt og godt i en eske hjemme hos mamma og pappa en stund til, ser det ut til).


Fullstendig ukjent for meg da jeg første gang hørte om den hos Karin, men jeg fikk veldig lyst til å lese den. Den har ligget i handlekurven på Capris siden den gang, og ble altså med i bestillingen nå!


Jeg prøver ikke bare å lese bøker på fritiden. Jeg prøver meg også på diverse kreative krumspring, og strikking utgjør hoveddelen av dem for tiden. Jeg begynte ikke med strikking før arvingen var et halvt år, så jeg har aldri hatt unnskyldning for å kjøpe denne boka med søte oppskrifter for aldersgruppen 0-1 år før. Jeg har fortsatt ingen unnskyldning, men er inspirert av å for tiden strikke fødselsgave til en baby som snart blir født,så jeg lot meg rive med.

Men det stopper ikke der! I dag gikk jeg forbi ARK Pocket, litt nysgjerrig på om de hadde bok nr. 2 og 3 i Bartimaeus-trilogien (som jeg leser første bok av nå), og fant 2 bøker jeg måtte ha, og med 3-for-2-tilbud ble det da selvfølgelig til tre bøker. Jeg var også gledelig overrasket over at alle kostet 99 kroner, for jeg synes pocketbøker generelt har gått opp mye i pris i det siste (utrolig hva et par-tre måneder uten bokshopping kan gjøre!).




Anansi Boys har jeg hatt lyst til å lese siden jeg leste American Gods, og helst i denne utgaven (som er så fin, og matcher de andre Gaiman-bøkene mine, hehe)! The Septembers of Shiraz er en tittel jeg husker fra jeg lette etter titler fra Iran, som jeg har planer om å lese denne våren, og The year of the flood var bonusboka, men jeg liker Margaret Atwood, så det eneste "problemet" er vel at jeg bør lese Oryx and Crake først, og den har jeg faktisk ikke! 

Så, for en som egentlig ikke skal kjøpe så mange bøker, så ble det et omfattende januarpåfyll i bokhylla! Jeg må prøve og gjøre meg fortjent til mer bokshopping nå, for jeg har fortsatt bøkene i Bartimaeus-trilogien på handlelista, samt tegneserien Persepolis. Og jeg tror ikke jeg klarer å vente altfor lenge på noen av delene... ;)

mandag 17. januar 2011

The help av Kathryn Stockett

The help ("Barnepiken" på norsk) skulle vært 2010s siste bok, men ble 2011s første bok i stedet... sånn går det når man starter året med sykdom både hos store og små. Men det er ikke boka sin skyld, altså, for lesemessig synes jeg at jeg fikk en fin start på det nye leseåret.


Vi er altså i Jackson, Mississippi. Det er 1962, og segregering av svarte og hvite eksisterer i beste velgående, nesten 100 år etter at slaveri ble forbudt i sørstatene. Skeeter er den 23 år gamle hvite bomullsplantasjedatteren som vil noe mer enn å leve det livet venninnene har, med mann, venninner og sosietetsliv, mens den svarte hushjelpen tar seg av huset, barna og barneoppdragelsen med det samme. Hun har fullført college og ønsker å skrive, men det er ikke bare bare å få seg en jobb. En forlegger i New York sier seg villig til å lese det hun skriver om temaet er interessant nok, og Skeeter starter på en bok om livet til svarte hushjelper i sin hjemby. Venninnen Miss Leefolts hushjelp, Aibileen, er den første som hjelper til med å fortelle om sine opplevelser hos ulike hvite arbeidsgivere, til tross for redselen hun har for det som kan skje om de blir oppdaget. Med hjelp av Aibileens frittalende venninne, Minny, får Skeeter historiene hun trenger til å skrive en bok. Et usannsynlig vennskap oppstår, men det er ikke helt uten risiko for noen av de involverte...

Akkurat som ett av de temaene som fascinerer meg mer enn noe annet, 2. verdenskrig, er temaet forholdet mellom svarte og hvite i borgerrettighetstiden svært interessant! Dette skjedde på 1960-tallet, det er bare 50 år siden, men det føles som det burde være adskillig mer. Stockett kommer fra Jackson selv, og har vokst opp i dette miljøet, noe som gjør historien relevant, samtidig som at hun bruker faktiske historiske hendelser i handlingen også, for eksempel drapet på borgerrettighetsaktivisten Medgar Evers.

Dette er likevel en underholdningsroman, så persongalleriet blir kanskje litt stereotypt, men det ødelegger ikke noe særlig for lesegleden i mitt tilfelle. Noen ganger føler jeg at det er slik verden har blitt... dersom alt blir for seriøst eller riktig ville folk ikke lest, og da er det kanskje viktigere at de leser og blir oppmerksom på deler av historien, i alle fall?! Kapitlene varierer for øvrig med å bli fortalt fra Skeeter, Aibileen og Minnys perspektiver, og det fungerer godt. Her får vi både det svarte og hvite perspektivet, selv om man innimellom føler at det blir litt "de gode svarte" og "de onde hvite", for Skeeter er jo ingen typisk hvit sørstatsjente i denne settingen. 

Denne boka hørte jeg for øvrig om første gang i bokbloggverdenen, da den var gjenstand for bokbloggturnéen tidlig i sommer. Og jeg måtte jo ha den... jeg har jo vært i Jackson, Mississippi, hvor handlingen i denne boka er lagt. Nå skal det sies at guideboka ikke opplyste om noen spesielle severdigheter i Jackson, så at jeg har vært der en kanskje en overdrivelse... men jeg har overnattet der på road trip omtrent midt i "Katrina-beltet" (mellom New Orleans, Memphis og Biloxi), pre-Katrina, vel og merke! Og dette området er det svarte Amerika, der klasseforskjellene fortsatt er enorme mange steder, bomullsmarkene står der i beste velgående, og det fortsatt finnes gjenlevninger å se etter den historien vi får bli nærmere kjent med i The help, og som faktisk ikke er i fjern fortid...

Den første norske utgaven kom med en relativt glorete forside, men jeg så tilfeldigvis i ettermiddag(da jeg var innom en bokhandel) at den norske pocketutgaven er i stil med bildet overfor her. Det synes jeg var et lurt valg, for selv om denne boka vil appellere til kvinner er den ingen typisk chick lit, så å fremstille den som den synes jeg er feil. Men, vil du lese en engasjerende, underholdende bok med et seriøst tema, så synes jeg denne var vel verdt å lese (selv om jeg personlig er glad for at jeg leste den engelske utgaven...)!

tirsdag 11. januar 2011

Godt nytt år + oppsummering av 2010

Her har starten av året vært preget av sykdom, både hos meg og arvingen... og da blir det ikke mye lesetid hjemme på sofaen (eller på trikken til jobben), men desto mer film av den barnevennlige typen på titteboksen. Det er rene befrielsen å gå på jobben, selv om kroppen ennå ikke helt har kommet seg etter nærmere 2 ukers influensasykdom i heimen...

Men man må vel ønske 2011 velkommen uansett! :) Og mitt lesemål for 2011 er i prinsippet veldig kort og enkelt... jeg vil gjerne lese flere bøker enn jeg gjorde i 2010!

I løpet av 2010 kom jeg endelig tilbake til lesingen på ordentlig etter lite boklesing mens jeg var nybakt mamma i 2009. Likevel, det blir aldri så mye lesing som jeg tror... det er travelt med små barn i hus, videreutdanning og full jobb (hvor det er mye som skjer om dagen). Totalen for året viser derfor 35 ferdigleste bøker (og 3 påbegynte som aldri vil bli lest ferdig), bare hakket bedre enn 28 bøker i 2009.

Av de 35 er hele 1 bok av en norsk forfatter! Jeg som alltid har planer om å lese mer norske forfattere innser at jeg muligens må jobbe litt hardere for den saken... 4 bøker var fra andre nordiske land (derav 3 svenske, og 2 av dem på svensk). Overvekten av bøker er definitivt engelsk/amerikansk, men det er en del andre nasjonaliteter representert også: tysk, spansk, fransk-russisk, israelsk, palestinsk, pakistansk, japansk, canadisk, nigeriansk. Derimot er kun 1 bok er det jeg definerer som en klassiker.


2010 var altså ikke året for tung litteratur, men jeg prøver meg likevel med en toppliste... 

Årets kanskje beste bok:
Stalins kyr av Sofi Oksanen

Årets "chick lit":
One day av David Nicholls

Årets innblikk-i-en-annen-kultur-bok:
Brente skygger av Kamila Shamsie

Årets lille perle:
Guernsey literary- and potato peel pie society av Mary-Ann Shaffer

Årets overraskelse:
Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov av Carl-Johan Vallgren

Årets underholdning:
The hunger games-trilogien av Suzanne Collins

Årets skuffelse:
The boy in the striped pyjamas av John Boyne

Og hva med 2011?

Jeg må i hvert fall klare å doble min norsk-kvote i det nye året, og kanskje skal jeg prøve å doble antall klassikere også?! Både første Knausgård (som står i bokhylla) og Beate Grimsruds En dåre fri står på leseplanene for det nye året. I tillegg tenker jeg at det kanskje er på tide å plukke fram litt Jane Austen for en som aldri har unnagjort slik obligatorisk lesing (og det er muligens litt pinlig...), og jeg vurderer om Sigrid Undsets Jenny skal få flytte inn i bokhyllene hjemme. Jeg har også planer om å lese litt tegneserier og utvide sjangerhorisonten litt. Ellers tror jeg at jeg skal fortsette å lese etter innfallsmetoden slik jeg allerede gjør, for "tvangslesing" fører fort til at jeg slutter helt å lese... :)

Og hele listen for 2010 finner du her!

Bøker lest i 2011

27. Jane Eyre - Charlotte Brontë
26. The graveyard book - Neil Gaiman
25. Etterpå - G. G. Musso 
24. Øya under havet - Isabel Allende
23. Den glemte hagen - Kate Morton
22. Kuren - Mo Hayder
21. Fuglemannen - Mo Hayder
20. Constance - Rosie Thomas
19. Kvinnen i buret - Jussi Adler-Olsen
18. Underverden - Don DeLillo
17. Alltid Alice - Lisa Genova
16. Middagen - Herman Koch
15. Illumination night - Alice Hoffman
14. [geim] - Anders de la Motte
13. The golem's eye - Jonathan Stroud
12. 3096 dager - Natascha Kampusch
11. Hotellet på hjørnet av bitter og søt - Jamie Ford
10. Huset ved moskéen - Kader Abdolah
9. Iran våkner - Shirin Ebadi
8. Persepolis - Marjane Satrapi
7. The septembers of Shiraz - Dalia Sofer
6. To kill a mockingbird - Harper Lee
5. Tatt av vinden - Margaret Mitchell
4. Anansi boys - Neil Gaiman
3. Forsoningen  - Fred Uhlman
2. The amulet of Samarkand - Jonathan Stroud
1. The help - Kathryn Stockett