tirsdag 12. april 2011

Tatt av vinden av Margaret Mitchell

Ja, det er litt lite action i bloggen om dagen... men for å ta ting i tur og orden, så ble det meste av februar måned for min del tilbrakt i sørstatene i USA, mellom plantasjen Tara nær Jonesboro og Atlanta, GA. Vel, bokmessig, i hvert fall!


Scarlett O'Hara vokser opp på bomullsplantasjen Tara i Georgia. Hun er en egenråding og bortskjemt ung dame som ikke bryr seg om boklig lærdom, men desto mer om flotte kjoler, dansing og flørte med nabolagets unge menn. I et Georgia på randen av krig planlegges det giftermål før de unge mennene må ut i kamp, og når Scarletts flamme, Ashley Wilkes, gifter seg med sin kusine Melanie, leder det Scarlett inn i et raskt og impulsivt bryllup med Melanies bror, Charles Hamilton, og like raskt videre inn i enkestanden. Hun må gå i sorte klær og sørge over en mann hun knapt nok kjente, og med seg på veien får 16-årige Scarlett også en liten sønn som hun slettes ikke har ønsket seg. Hun reiser til Atlanta for å bo sammen med Melanie og hennes tante Pitty, og det er også her Rhett Butler blir en del av hennes liv.

Tatt av vinden er kjent for sin kjærlighetshistorie, men det er likevel ikke noen romantisk historie som utspiller seg. Rhett er den utspekulerte krigsprofitøren som ikke bryr seg om hva noen sier, kanskje bortsett fra Scarlett, som på sin side er overbevist om at Ashley er mannen hun elsker. Mens Scarlett bruker mye av sin tid og energi på å tenke på Ashley, som er ute i krigen, bruker Rhett tiden på å vinne Scarletts hjerte.


Historien utspiller seg med et bakteppe av borgerkrigen i USA, og vi får skildret både livet i de ubekymrede sørstatene før krigen, krigens faser og utvikling, avskaffelsen av slaveriet, og livet i de nye sørstatene under yankeenes styre, med politiske problemstillinger, rasekonflikter og Ku Klux Klan. Midt i det hele finner vi Scarlett, heltinnen, som har en unik evne til å finne løsninger i de vanskeligste situasjoner og som kan jobbe hardt for noe hun virkelig tror på, og som samtidig bryter med forventningene og kvinneidealet i sin samtid. Og når hun endelig innser at det hun føler for Ashley kanskje likevel ikke er den store kjærligheten, vel, da kan man være lei seg for at Margaret Mitchell aldri skrev noen oppfølger til denne fantastiske mursteinen av en roman.

Tatt av vinden ble skrevet i 1936, og fikk flere priser, blant annet Pulitzerprisen. Den ble filmatisert i 1939, den udødelige versjonen med Clark Gable og Vivien Leigh i hovedrollene, og som ble belønnet med 8 Oscarpriser... og planen er at den kommer på en DVD-spiller nær meg snart! :)

2 kommentarer:

  1. I've read this a long time ago, but I still count Scarlett among my favourite female characters in fiction, as she is no damsel in distress. She can be a bitch, but she's strong!

    SvarSlett
  2. Tatt av vinden er herlig! Og filmen kan også trygt anbefales.

    Det er faktisk skrevet et "autorisert oppfølger", men ikke av Mitchell selvfølgelig, og den er ikke noe særlig bra.

    SvarSlett