onsdag 13. april 2011

To kill a mockingbird av Harper Lee

To kill a mockingbird er en historie om barndommens somre. Det er også historien om en rettssak i en småby i Alabama på 30-tallet, om rasisme og hvordan menneskene som er involvert i saken blir påvirket av det som skjer... det er rett og slett en tidløs og vakker bok, men om et tema som fortsatt er aktuelt i dag.


Søsknene Scout og Jem Finch bor alene med sin far, advokaten Atticus Finch, i den lille byen Maycomb, Alabama. Sammen med Dill, en gutt som besøker en tante i nabolaget, tilbringer de somrene ute i hagen, med ubekymret lek, og de er spesielt opptatt av "Boo" Radley, sønnen i nabohuset som ingen har sett på åresvis.

En dag blir Atticus pålagt å forsvare en farget mann, Tom Robinson, anklaget for voldtekt av en hvit kvinne. Problemet er bare at Atticus går inn for oppgaven, og plutselig får ikke bare han, men også barna Scout og Jem, føle reaksjonene fra samfunnet rundt dem, i en tid da rasismen er sterk i USA. Under rettssaken viser Atticus at bevisene til den hvite kvinnen og hennes far, byens fyllik og fremste sosialklient, slettes ikke holder, men likevel blir Tom dømt for ugjerningen, og sendes i fengsel. Barna bevitner det hele fra den fargede balkongen, da deres far sees på som en venn for den svarte befolkningen i byen. Men selv etter at Atticus har tapt saken, har ikke folk glemt det han sto for, og det hele kulminerer i en dramatisk hendelse der Scout og Jem får hjelp fra uventet hold...

To kill a mockingbird ble publisert i 1960. Harper Lee skrev kun denne boka, inspirert av hendelser og personer i sin egen hjemby da hun vokste opp. Den har vunnet Pulitzerprisen og regnes i dag som en klassiker, og det er nok ikke helt uten grunn...

4 kommentarer:

 1. Det gjør nesten vondt å innrømme det, men jeg har fremdeles ikke lest denne boken.Faktisk hadde jeg heller ingen anelse om handlingen før jeg leste omtalen din. Og og og, jeg har alltid trodd Harper Lee var en mann. Haha slæsj Huff :)

  To kill a mockingbird har stått på ønskelisten min i evigheter, og kanskje finner jeg den på en av vårens loppemarkeder...?

  SvarSlett
 2. Jeg har ikke tall på hvor mange klassikere jeg burde ha lest som jeg knapt vet hva handler om, men synes egentlig det er veldig greit å finne ut -de gangene jeg klarer å somle meg til å lese en av dem- at de faktisk gjerne er verdt å lese! :)

  SvarSlett
 3. To Kill A Mockingbird er en fantastisk bok. Ikke for å virke frekk men av omtalen kan det høres litt ut som forfatteren er død, det er hun jo ikke :)

  SvarSlett
 4. God omtale og bra tips! Jeg visste heller ikke hva boken handlet om før nå, men fikk veldig lyst til å lese den.

  SvarSlett