fredag 12. august 2011

Fuglemannen av Mo Hayder

Inspirert av en god krimleseopplevelse med Jussi Adler-Olsen prøver jeg meg på en annen ny (for meg) krimforfatter... denne gangen ble det Mo Hayders første bok om politietterforskeren Jack Caffery; Fuglemannen.


Etter å ha lest noen kapitler var jeg ikke overbevist... det eneste jeg reagerte på, var at noe av det forfatteren skriver rett og slett er ekkelt, men ellers følte jeg at det fulgte en ganske standard krimoppskrift.

Jack Caffery er ny i mordavdelingen, og hans første sak blir det sjokkerende funnet av likene av fem prostituerte kvinner på en byggetomt i utkanten av London, og jakten på en noe bisarr seriemorder starter. Caffery får et ekstra team med på laget, ledet an av en typisk håpløs etterforsker som gjør sitt for å rote til saken. I tillegg har han problemer på hjemmebane med kjæresten Veronica, og får i stedet følelser for en annen kvinne han møter i forbindelse med etterforskningen. Og på toppen av det hele har han problemer (selvfølgelig) med noe som skjedde i fortiden... hans bror Ewan forsvant nemlig sporløst fra hagen utenfor barndomshjemmet for mange år siden, hans foreldre kom aldri over tapet og har flyttet bort fra huset og fra sønnen de har igjen, mens Caffery selv er besatt på å finne ut hvilken rolle den pedofile naboen Penderecki spilte i forsvinningen den gangen...

Standard?! Tja... den virkelig store forskjellen på denne krimboka i forhold til mange andre er at Hayder skriver ganske grotesk og detaljert om ting de fleste av oss kanskje vil reagere på... og det er ikke ofte jeg nesten ikke klarer å lese videre av vemmelse, men likevel gjør jeg det, fordi jeg bare må. Jeg må vite hva som skjer, jeg klarer ikke å la være uansett om det er ekkelt, jeg blir bare dratt inn i handlingen ettersom historien skrider fram, og klarer nesten ikke å legge boka fra meg. Men egentlig er jeg fortsatt ikke overbevist... jeg vet ikke om jeg egentlig syntes boka er bra, men Hayder gjør likevel noe riktig når jeg reagerer som jeg gjør... og til og med begynner på bok nr. 2 i serien umiddelbart etterpå! ;)

Med andre ord; Spennende og underholdende krim!

2 kommentarer:

  1. Jeg er ganske sikker på at Hayder blir litt for grotesk for min smak. Jeg får holde meg til Adler-Olsen :)

    SvarSlett
  2. Jeg tror kanskje jeg holder en knapp på Adler-Olsen selv, men må kanskje lese mer enn første bok for å kunne uttale meg om saken...

    SvarSlett