søndag 21. august 2011

Kuren av Mo Hayder

Jeg fortsatte like gjerne med bok nr. 2 om Jack Caffery når jeg hadde lest ferdig Fuglemannen og allikevel var i gang... :)


Denne gangen leter Jack Caffery etter en mann som har holdt en familie fanget i deres eget hjem i flere dager... ofrene blir funnet fastbundet, dehydrert og mishandlet, og sønnen er forsvunnet men blir etterhvert funnet død i en park like ved, noen dager etterpå.  Etterhvert mistenker politiet at gjerningsmannen har overvåket ofrene sine i lang tid, og Jack er overbevist om at en annen familie snart vil lide samme skjebne... dermed starter et kappløp med tiden både for Jack og for de neste ofrene...

Bok nummer to skiller seg en del fra første boka, synes jeg. Mens første bok ville sjokkere helt fra starten, med groteske detaljer fra obduksjoner allerede i kapittel 3, starter denne mye roligere, og minner mer om "vanlig" krim, hvis man kan si det sånn. Det er selvfølgelig ingen hyggelig lesning denne gangen heller, temaet er pedofili, og Mo Hayder viser igjen at hun har en relativt god fantasi når fortellingen utvikler seg og omfatter elementer som vi slettes ikke klarer å forestille oss på forhånd, men likevel blir jeg ikke fysisk påvirket av det jeg leser på samme måte denne gangen.

For Jack Caffery personlig er denne boka annerledes. Forsvinningen til broren Ewan ble vi kjent med allerede i første bok, men når Jack Caffery får ledetråder om hva som skjedde med broren etter at han forsvant, samtidig som han jakter på noen som fanger og mishandler unge gutter på samme alder som det Ewan var, blir etterforskningen mer personlig for ham. Han og kjæresten Rebecca, også kjent fra første bok, har dessuten sitt å jobbe med i forholdet dem i mellom.

Selv om det er lenge siden jeg leste noe av Val McDermid, så går tankene på en eller annen måte i retning av bøkene hennes når jeg leser Kuren... kanskje det er serieforbrytere eller Jacks tendenser til profilering av gjerningsmannen for å finne den skyldige som gjør det, jeg vet ikke... uansett, spennende krim var det denne gangen også.

2 kommentarer: