tirsdag 9. november 2010

Brente skygger av Kamila Shamsie

9. august 1945. Nagasaki. Hiroko Tanaka står på verandaen i huset hun har vokst opp i, og hun har akkurat sagt farvel til kjæresten Konrad Weiss, den tyske mannen hun er dypt forelsket i og skal gifte seg med, da atombomben faller over byen hennes. Plutselig er livet som hun kjente forsvunnet for alltid....


Dette er en familiehistorie som strekker seg gjennom Hirokos liv, fra Japan, via India og Pakistan til USA og Afghanistan, fra atombomben i Nagasaki til ettervirkningene av 11. september. Det er en fortelling om to familier og hvordan deres historie flettes sammen, men samtidig en fortelling der verdenshistorie, kulturer, vennskap og kjærlighet flettes sammen men enkeltskjebner. Det er ikke minst en fortelling om utviklingen mellom den vestlige verden og den muslimske verden, om paranoia og virkningene av "the war against terror".

Ambisiøst? Ja! Men vellykket, etter min mening. Brente skygger er seriøs, men ikke tung. Den er velskrevet, med gode miljøskildringer, og den er dessuten vanskelig å legge fra seg. Jeg hadde aldri hørt om Kamila Shamsie før... Brente skygger er den første av bøkene hennes som er oversatt til norsk, men jeg satser på flere bekjentskaper med hennes forfatterskap i framtiden.

Anbefales! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar