lørdag 2. juli 2011

Alltid Alice av Lisa Genova

Et bloggrelatert bokkjøp til (må snart begynne å lese noe som ikke alle andre skriver om for tiden, kanskje). Denne hadde jeg sett før, og syntes ikke den umiddelbart virket så spennende, men kjøpte den likevel på grunn av gode bloggomtaler.


Alice Howland er 50 år, professor i psykologi ved Harvard, foreleser, forsker, fagbokforfatter, kone, og mamma til 3 voksne barn. Hun har alltid vært flink og vellykket, men i det siste har hun begynt å glemme ting. Hun skylder på overgangsalderen, stress, og at hun med alderen ikke tåler å ha så mange baller i lufta som hun er vant med, men en dag mister hun fullstendig stedsansen på Harvard Square, midt imellom hjemmet og jobben, og et sted hun var vært daglig de siste 25 årene. Hun begynner også å glemme var huskelappene sine betyr, og innser at det er på tide å gå til legen. Der blir hun sendt til videre undersøkelser, og får stilt diagnosen: Tidlig Alzheimers sykdom.

Vi følger Alices liv gjennom utviklingen av sykdommen, vi får høre om hennes egne reaksjoner på hvordan det oppleves. og hvordan hennes pårørende reagerer. Målene hun setter seg for det hun vil rekke å oppleve før hun mister evnen til å gjøre eller huske det, er rørende. En slik skjebne er trist, men samtidig viser forfatteren at man fortsatt kan leve et verdig liv, selv med en sykdom som denne. Alt i alt, interessant og lesverdig om Alzheimers sykdom.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar