torsdag 7. juli 2011

Boktema fra A til Å #F

Min F-bok i boktema gode bøker fra A til Å er Fear and trembling, av den franskspråklige belgiske forfatteren Amélie Nothomb. Hun ble født i Japan, datter i en belgisk diplomatfamilie, hun har skrevet flere delvis selvbiografiske bøker, og i Fear and trembling forteller hun historien om da hun dro tilbake til Japan som voksen for å jobbe der ett år. Den har en oppfølger, Tokyo fiancee, som jeg foreløpig ikke har lest, hvor hun forteller om kulturkollisjon i forbindelse med en romanse med en japansk mann. Amélie Nothomb har gitt ut en rekke bøker på fransk, en del er oversatt til engelsk, men det er visstnok bare en som er utgitt på norsk, Antichrista, som kom ut i 2006. Dette er altså neppe noen veldig kjent forfatter i Norge.

Denne gangen har jeg faktisk et lite innlegg fra min gamle (og forhåpentligvis glemte) bokblogg å by på... boka ble lest i 2008, etter at jeg hadde vært på reise i Japan i 3 uker høsten før (så man kan kanskje si at jeg er spesielt interessert igjen, men det var egentlig ikke så mange spennende bøker å velge i på bokstaven F).

Fear and trembling av Amélie Nothomb kjente jeg ikke spesielt mye til på forhånd, men boka står på listen over “1001 bøker du må lese før du dør”, og jeg har sett forfatterinnen nevt på bookcrossing.com nå og da, så da jeg tilfeldigvis leste at den handlet om å være fortapt i en fremmed kultur i Japan, så bestilte jeg den fra amazon.co.uk på impuls, og begynte å lese den nesten med en gang den kom i posten (en sjeldenhet for oss som har haugevis med uleste bøker i bokhyllene allerede, hehe). Den store fordelen var at den kort, noe som virket fristende etter mine 615 sider med Murakami (jeg hadde lest Trekkoppfuglen, som ikke er en av mine Murakami-favoritter), og jeg synes det var en forfriskende liten bok!

Amélie er født i Japan av belgiske diplomatforeldre, og hun har lengtet tilbake siden hun flyttet derfra som 5-åring. Hun har jobbet hardt, lært japansk, og fått seg jobb i et stort japansk selskap med kontorer i Tokyo. Full av optimisme blir hun møtt av et rigid forretningssystem hvor du adlyder din overordnede uansett hva du blir bedt om, hvor gode hensikter blir tolket som personlige fornærmelser og feil blir tolket som onde hensikter, hvor initiativ blir slått ned på, hvor veien til å jobbe seg oppove i systemet blir uendelig lang, og hvor det å avslutte en kontrakt før tiden blir sett på som et personlig nederlag.

Historien i Fear and trembling er både tragisk og morsom, og selv om jeg ikke er særlig godt kjent med japansk forretningskultur er jeg ikke helt overrasket over bildet som blir presentert, selv om det er verre enn man kunne forestille seg… og da er jo det mest interessante å finne ut at dette faktisk er en selvopplevd historie for Amélie Nothomb, og at dette skjedde i 1990 – som ikke er så fryktelig mange år siden.


Beskrivelse (fra amazon.com):
According to ancient Japanese protocol, foreigners deigning to approach the emperor did so only with fear and trembling. Terror and self-abasement conveyed respect. Amélie, our well-intentioned and eager young Western heroine, goes to Japan to spend a year working at the Yumimoto Corporation. Returning to the land where she was born is the fulfillment of a dream for Amélie; working there turns into comic nightmare.

Alternately disturbing and hilarious, unbelievable and shatteringly convincing, Fear and Trembling will keep readers clutching tight to the pages of this taut little novel, caught up in the throes of fear, trembling, and, ultimately, delight.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

4 kommentarer:

 1. Oh! This is among my favourites too! :-) I love Amélie Nothomb in general, but this book in particular. There is a movie too, which is pretty faithful to the spirit of the book. Have you seen it?

  SvarSlett
 2. I didn't even know it existed! I will have a look for it, though! :) And I've only ever read this by Amélie Nothomb... any other of her books you would recommend?

  SvarSlett
 3. Well, it's French: http://www.imdb.com/title/tt0318725/
  "Sulphuric Acid" is my other favourite

  SvarSlett
 4. Denne har eg ikkje høyrd om før, men ho høyrest veldig leseverdig ut.

  SvarSlett