tirsdag 25. januar 2011

Bartimaeus-trilogien: The Amulet of Samarkand

Jeg er ingen dreven fantasy-leser, men jeg har virkelig kost meg med første bok i Bartimaeus-trilogien av Jonathan Stroud, The Amulet of Samarkand! :)


Nathaniel er magiker-lærling hos ministeren og middelmådigheten Arthur Underwood etter at hans biologiske foreldre solgte ham som 5-åring. Nathaniel er lærevillig og nysgjerrig, og undervisningen går ikke fort nok fram for hans smak, så han leser bøker fra læremesterens bibliotek og eksperiementerer på egen hånd. Ferdighetene han utvikler bruker han til å tilkalle den eldgamle djinnien (demonen) Bartimaeus, som han bruker i en hevnaksjon mot den høyt profilerte magikeren Lovelace, som fornærmet Nathaniel et par år tidligere. Oppdraget til Bartimaeus blir å stjele amuletten fra Samarkand, men Lovelace har ikke skaffet seg denne kraftfulle magiske artefakten på ærlig vis, og plutselig er Nathaniel og Bartimaeus innblandet i et spill om makt, ære, liv og død.

The Amulet of Samarkand er kanskje litt Harry Pottersk, med historien lagt til London i et samfunn der magikerne lever side om side med vanlige mennesker... men i dette tilfellet er det magikerne som innehar de styrende posisjonene i samfunnet. Historien er ganske enkel, men spennende, og stilen er humoristisk... særlig de fantastiske fotnotene i Bartimaeus-kapitlene! Jeg tror nok at bok nummer 2 og 3 blir lest om ikke altfor lenge også, ja! :)

6 kommentarer:

 1. My understanding of Norwegian is limited, but I gather than you enjoyed it (esp. the funny footnotes)? :-)

  SvarSlett
 2. Kanskje jeg skulle sjekke ut jeg også..

  SvarSlett
 3. I enjoyed it, yes, especially the footnotes indeed! Your Norwegian is apparently good enough, but I did try to add the google translate thingy for English readers, as it might make a bit more sense, despite its cornyness! :)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. I have a natural prejudice against machine translation, but out of curiosity, I tried Google Translate and it didn't add much to my basic understanding, honestly. :-)

  Anyway, because of your entry, I started reading the third book. Couldn't wait anymore! :-)

  SvarSlett
 6. Fin anmeldelse, Jannicke. Denne boken høres spennende ut :)

  SvarSlett