mandag 4. februar 2013

Doktoren mister en pasient (Agatha Christie)

Agatha Christie (15. september 1890 – 12. januar 1976) ga ut 66 kriminalromaner og 15 novellesamlinger. Hercule Poirot er kanskje hennes mest kjente romanfigur, og han er med i hele 33 romaner, et skuespill og mer enn 50 noveller. Når jeg igjen skulle lese en Agatha Christie-bok (etter mange års pause), falt valget på den ene romanen hun har med på 1001 bøker du må lese før du dør, Doktoren mister en pasient (orig: The murder of Roger Ackroyd), som kom ut første gang i 1926.


Hercule Poirot har trukket seg tilbake, og har bosatt seg i den lille landsbyen King's Abbott for at klienter ikke skal finne ham. Det er derfor litt motvillig han tar på seg å bistå til oppklaringen av mordet på Roger Ackroyd, den rikeste mannen i omegnen og en kjent mann i den byen. Siden Hastings er i Sør-Amerika er det Poirots nabo, legen James Sheppard, som blir Poirots høyre hånd i etterforskningen, og han er også fortellerstemmen i boka. Dessuten er han også dypt inne i saken på annet vis... han besøkte nemlig Roger Ackroyd samme kveld som han ble myrdet, og bare en time etter at han forlot Ackroyd på sitt kontor blir han oppringt, og fortalt at Ackroyd er funnet myrdet samme sted.

Opprullingen av saken er i kjent Poirot-stil... han bruker sin sans for detaljer og sine "små grå" for å finne ut hvem i huset som hadde både motiv og anledning til å begå mordet, og han vet selvsagt før alle andre hvem morderen er. En intrikat sak der mange har noe å skjule, og med en fiffig løsning - denne boka er nok en av Christies mest kjente av en grunn! :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar