mandag 25. mars 2013

Stolthet og fordom (Jane Austen)

Jeg har aldri lest Jane Austen! Se der, så har jeg sagt det! Eller, det vil si... jeg har aldri lest Jane Austen før nå...Og det blir vel ikke den siste jeg leser heller... ;)

Historien om Elizabeth Bennet og Mr. Darcy føles kjent, selv om jeg altså verken har lest boka eller sett filmen før. Mr. Darcy er liksom et begrep som "alle" kjenner til, i det minste som en gentleman og "alle" kvinners drømmemann... men Lizzy eller Eliza, som hun kalles av sine nærmeste, er slettes ikke sikker på at han er hennes drømmemann når fortellingen starter.

Lizzy er nest eldst av 5 døtre i en familie fra den øvre middelklasse utenfor landsbyen Meryton, ikke langt fra London. På grunn av arveregler kan ingen av døtrene i familien Bennet arve huset de bor i, og Mrs. Bennet er derfor svært oppsatt på å få giftet sine døtre til noen fine herrer. Da Mr. Bingley leier en eiendom i nabolaget er det derfor viktig å få introdusert døtrene, og det er snart romantikk i luften mellom Jane, familien Bennets eldste datter, og Mr. Bingley. Mr. Darcy, Mr. Bingleys fortrolige og venn, gjør ikke et like godt førsteinntrykk, og særlig ikke overfor Lizzy, som han fornærmer på et ball når han ikke vil danse med henne. Hans arroganse og den lite flatterende omtalen Wickham, en bekjent av Mr. Darcy i militærregimentet stasjonert i Meryton, gir ham, bidrar ikke positivt til Lizzys oppfatning av ham, og hun er urokkelig ved beslutningen om å ikke like ham når hun aner at den raske forsvinningen for Mr. Bingley og hans følge skyldes at Mr. Darcy har fått gjennomslag for sin oppfatning av at familien Bennet slettes ikke er fin nok for noen nærmere forbindelser mellom dem. Men deres veier krysses igjen, først når Lizzy besøker sin beste venninne Charlotte, som har giftet seg med arvingen til familien Bennets hus, Mr. Collins (som første fridde til Lizzy, men fikk nei), og senere når Lizzy ferierer med sin tante og onkel i nærheten av Mr. Darcys gods Pemberley. Underveis skjer det ting som gradvis får Lizzy til å endre sitt førsteinntrykk av denne mannen, som på sin side ikke klarer å undertrykke sine følelser for henne.

Historien er klassisk. Jente møter gutt, og via mange forviklinger får de selvfølgelig hverandre til slutt. Det kan sikkert leses kun som en kjærlighetshistorie også, men for meg var det mer enn det... Stolthet og fordom kom ut i 1813, og gir et innblikk i et samfunn som er helt annerledes enn vårt. Min første tanke var "så utrolig vanskelig det må ha vært å være forelsket i noen på den tiden"... etikette, sosiale konvensjoner, riktig familiebakgrunn og de rette forbindelsene var viktigere enn noe annet, og Elizabeth Bennet er nok ikke en av de store romanskikkelsene (og Jane Austens egen yndlingskarakter) uten grunn. For sin tid må hun ha vært en høyst upassende kvinne, selvstendig og intelligent, som svarte tilbake til en mann av bedre klasse enn henne selv, både med humor og sarkasme, og som ønsket å bli gift av kjærlighet og derfor gikk i mot sin mors ønske om å godta frieri fra enhver passende mann. Altså en fascinerende ung dame i 1800-tallets England, og som er så "moderne" at hun fortsatt kan være en heltinne i dag.

At denne utgaven er en movie tie-in får jeg bare beklage, men den ble plukket opp på salg for 29 kroner, så da så jeg til og med bort fra forsiden ("boken bak filmen"... hva annet kunne det vært, liksom?!). ;) Neste gang er det kanskje min litt mer klassiske engelske utgave som blir lest...

1 kommentar:

  1. Eg er veldig glad i Elizabeth Bennet og må nesten lese P&P med eit par års mellomrom. Ho er ei svært fascinerande ung dame, du har rett i det. Og sjølv om plottet kanskje er klassisk nå, var det jo ganske oppsiktsvekkande at dei to fekk kvarandre, den gong, i 1813.

    SvarSlett