lørdag 22. september 2012

Fifty shades of Grey av E.L. James

"These books are really my fantasy" har Erika Leonard sagt... bedre kjent som E.L. James, forfatteren av 50 shades-bøkene. Og nei, det overrasker meg ikke...


Jeg har hørt om bøkene lenge, og hadde ikke tenkt til å lese dem. Men hva gjør vel ikke en stakkars nysgjerrig bokelsker når første bok i trilogien presenterer seg som den eneste boka hun får på bursdagen sin?! Gir etter for nysgjerrigheten, og leser den likevel.

Vi møter Ana, uskyldigheten selv i en 21-åring avgangsstudents skikkelse. Ana har studert litteratur, liker best de britiske klassikerne, og hennes erfaring med menn er i høyeste grad begrenset, siden ingen lever opp til forventningene hun har fått fra de allerede nevnte britiske klassikere. Men en dag blir Anas "roommate" og beste venninne syk, og Ana må avbryte eksamenslesingen og reise til Seattle for å gjennomføre et intervju til studentavisa. På den måten møter Ana Christian Grey, fantastiske kjekke, og ufattelige rike og vellykkede (og unge) Christian, som selvsagt også vil ha Ana, men som har issues fra barndommen og en oppfatning av sex og nærhet som ikke passer en ung uskyldig kvinne som Ana. Men ikke en gang Anas "inner godess" kan ta knekken på tiltrekningen mellom dem (selv om den stort sett tar knekken på selvfølelsen, siden Ana åpenbart ikke aner at hun er en vakker og sexy ung kvinne).

Handlingen videre beskrives etter min mening aller best i den mest populære kommentaren til boka på Amazon: "the rest of the book is basically about Ana wondering if she should let him hit her with stuff and then letting him hit her with stuff and Mr Grey wondering if he should stop hitting her with stuff but still hitting her with stuff while she whines on about wanting "more" love and less of the hitting stuff and he whines on about how he doesn't know how to give "more" cos he has only ever hit people with stuff." Les gjerne hele kommentaren her.

Kanskje kan jeg forstå hvorfor noen liker denne boka... men bra er den ikke. Lite troverdige personer, ikke særlig godt skrevet, og en irriterende mengde gjentakelser på den ene og andre måten. Cliffhanger til tross, jeg tror nok ikke jeg plukker opp bok nr. 2 med det første... (og for øvrig forstår jeg hvorfor forfatteren har sagt at hun håper ikke sønnene hennes leser boka... for jeg synes egentlig den var litt pinlig å lese selv!)

2 kommentarer:

  1. Noen ganger er det veldig greit å få en slik negativ respons på en bok. Da vet jeg iallefall at den skal jeg ikke lese. (Har mer enn nok bøker som skal og bør leses, så det er ikke noe problem.)Ha ei fin helg!

    SvarSlett
  2. Greia med disse bøkene er vel at de er en... "greie", hehe. Det er litt morsomt å lese den, samtidig som det er helt umulig å si at den er bra!

    SvarSlett