onsdag 27. juli 2011

Noen ganger...

Noen ganger strekker ordene bare ikke til...

fredag 22. juli 2011

Boktema fra A til Å #L

The lovely bones (på norsk: Alle mine kjære) er min favorittbok på L. Den har blitt både kjent og filmatisert siden jeg leste boka siden jeg pløyde den uten opphold på en flytur på vei hjem fra USA i 2004, uten å ha hørt om den på forhånd, men jeg husker den fortsatt som en sår og gripende fortelling (med et litt spesielt perspektiv) om å miste et barn på verste mulige måte.


Omtale (fra bookdepository.co.uk):
My name was Salmon, like the fish; first name, Susie. I was fourteen when I was murdered on December 6, 1973. My murderer was a man from our neighborhood. My mother liked his border flowers, and my father talked to him once about fertilizer. This is Susie Salmon. Watching from heaven, Susie sees her happy, suburban family devastated by her death, isolated even from one another as they each try to cope with their terrible loss alone. Over the years, her friends and siblings grow up, fall in love, do all the things she never had the chance to do herself. But life is not quite finished with Susie yet...

A novel about life and death, forgiveness and vengeance, memory and forgetting - but, above all, about finding light in the darkest of places.
Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

onsdag 20. juli 2011

Underverden av Don DeLillo

Baseball. Søppel. Kunst. Tallet 13. The Texas highway killer. Kildesortering. J. Edgar Hoover. Den kalde krigen. Drapet på John F. Kennedy. Atombomben. Grafitti. Oppvekst. Et drap, men intet mysterium... bare en historie om en mann... eller et samfunn...


For en stund siden var jeg travelt opptatt med å lese bøker fra "1001 bøker du må lese før du dør". Helt siden den gang har den bedre halvdelen mast om at jeg skal lese Underverden av Don DeLillo, bare fordi den står på denne lista, så selv om jeg har gitt opp den prosjektlesingen (i hvert fall i større skala), så ble denne påbegynt i bytte mot at han skulle lese noe av Neil Gaiman... :) Om det var verdt det?! Tja...

Dette var en tung bok å lese (både lesemessig og fordi 770 sider i stort format er mye å drasse med seg på trikken hver dag, hehe). I lange perioder er kapitlene preget av en springende fortellerstil, temaer som ikke åpenbart henger sammen, gjentagelser (en stund lurte jeg på om det var for at vi som lesere skulle få med oss poengene i tilfelle vi mistet tråden underveis, som i hvert fall jeg gjorde stadig vekk)... så, plutselig, et avsnitt eller et kapittel som fanget interessen igjen.

Hva den egentlig handler om?! Tja (igjen). Stikkordene som innleder dette innlegget sier vel litt, og ja, etterhvert henger ting sammen. Omtalen sier følgende: "Boken er historien om store og små menn og kvinner i etterkrigstidens USA, en fortelling om hvordan politikk og teknologi krysser enkeltmenneskets liv i historiens underverden, om hverdagslivets vilkår i skyggen av amerikansk storpolitikk og den kalde krigen." Boka fikk mye oppmerksomhet for noen år siden, men jeg kan vel si meg enig i kommentaren til en leser på bokkilden.no: "Dette er en meget berømt bok.... Allikevel kan jeg ikke la være å lure på hvor mange det er som virkelig har lest hele boken." Vel, nå har i hvert fall jeg lest hele boken, og jammen var det ikke godt å bli ferdig med den også! :)

søndag 17. juli 2011

Boktema fra A til Å #K

Blant bøkene jeg har lest av Haruki Murakami så langt, er favorittene Kafka på stranden og After dark... det har noe med stemningen bøkene fikk meg i da jeg leste dem. Og derfor var Kafka på stranden det åpenbare valget når jeg skulle bestemme meg for en K-bok i sommerens bokstavmaraton. Historien om 15-åringen som rømmer hjemmefra og slår seg ned i et lite bibliotek og koblingen til en mystisk hendelse på fjellet i nærheten under 2. verdenskrig klarte virkelig å trekke meg inn i Murakamis surrealistiske univers. Boka ble lest i 2007, rett etter at jeg hadde vært på rundreise i Japan i 3 uker, så kanskje lesingen ble farget av det også, men denne har jeg faktisk lyst til å lese igjen.


Omtale (fra haugenbok.no):
På 15-årsdagen rømmer Kafka Tamura hjemmefra. Han vil vekk fra den iskalde faren sin og den foruroligende ødipale spådommen som alltid har fulgt ham. Men Kafka bærer også på håpet om å finne moren og søsteren, som forsvant elleve år tidligere. I byen Takamatsu slår han seg ned i et lite bibliotek, der han blir kjent med den androgyne Oshima og den gåtefulle kvinnelige bestyreren. Her får han hjelp når politiet tar opp jakten på ham etter en blodig hendelse. Nakata er også på flukt fra politiet. Etter en mystisk ulykke som barn har Nakata kunnet snakke med katter, og det er da han leter etter en forsvunnet katt at han får blod på hendene og må legge ut på en reise. Gradvis veves trådene i Kafkas og Nakatas liv sammen.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

fredag 15. juli 2011

Boktema fra A til Å #I og J

Nå begynner det å bli vanskelig i sommerens bokstavmaraton... for jeg har egentlig ingen åpenbare kandidater verken til bokstaven I eller J. Jeg klarer å komme på noen få bøker jeg har lest, men egentlig ingen jeg har lyst til å trekke fram som noen favoritt, og da blir det enda litt vanskeligere når man har bøker ventende i bokhylla som man fortsatt har forventninger til. Planen var selvfølgelig å lese noen av dem før jeg skulle skrive om disse bokstavene, men sånn ble det ikke...

Hvilke bøker jeg har forventninger til kan jeg jo derimot nevne, uten av jeg vet om de lever opp til dem...
I-bøker: Innsirkling av Carl Frode Tiller, In cold blood av Truman Capote, Idas dans av Gunnhild Corwin, og I morgen var jeg alltid en løve av Arnhild Lauveng.
J-bøker: Jenny av Sigrid Undset, Jane Eyre av Charlotte Brontë, og Jeg tenker nok du skjønner det sjøl av Jon Gangdal.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker! Kanskje det går an å finne noen gode forslag på I og J der?! :)

onsdag 13. juli 2011

Boktema fra A til Å #H

Sommerens bokstavmaraton fortsetter, og vi har kommet til H... og her er min favorittbok The hunger games, og vi kan gjerne ta med hele The hunger games-trilogien i samme slengen (bok nr. 2 og 3 heter Catching fire og Mockingjay). Jeg leste hele trilogien i fjor, så her er det jeg skrev den gangen: The hunger games, Catching fire og Mockingjay.

Film er under planlegging, med release i mars 2012. Her er et par ressurser fra nettet med mer informasjon:
thehungergames.co.uk og mockingjay.net.


Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

mandag 11. juli 2011

Boktema fra A til Å #G

På bokstaven G i sommerens bokstavlek kunne jeg nevnt flere bøker, men valget falt på denne sjarmerende lille boka, som var blant fjorårets sommerlektyre; The Guernsey literary and potato peel pie society av Mary Ann Shaffer.


Beskrivelse (fra bookdepository.co.uk):
It's 1946 and author Juliet Ashton can't think what to write next. Out of the blue, she receives a letter from Dawsey Adams of Guernsey - by chance, he's acquired a book that once belonged to her - and, spurred on by their mutual love of reading, they begin a correspondence. When Dawsey reveals that he is a member of the Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society, her curiosity is piqued and it's not long before she begins to hear from other members. As letters fly back and forth with stories of life in Guernsey under the German Occupation, Juliet soon realizes that the society is every bit as extraordinary as its name.
Omtalen min fra i fjor finner du her.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

fredag 8. juli 2011

Sommerlektyre

Ja, endelig er dagen her... det er faktisk tid for sommerferie om ikke særlig mange timer! :)

Sommerlektyren skulle man visst ha planlagt for en stund siden, det gjorde i hvert fall Anita og en rekke andre bloggere, men tidligere enn dette går det ikke an å skrive noe om det, for ikke en gang nå tror jeg at jeg faktisk kommer til å følge planen. Jeg er rett og slett ganske elendig på lister og sånt... :) Men noen tanker har jeg jo, så da kan jeg jo dele dem jeg har akkurat i dag...


Siste bok i Bartimaeus-trilogien er vel den eneste boka jeg tror jeg helt sikkert kommer til å lese... den står og frister meg i hylla akkurat nå, siden de to foregående bøkene i serien er lest i løpet av de siste månedene.


Ja, så var det den norske boka mi igjen da... og snart skal den leses!


Historien om Christoffer... en bok jeg egentlig ikke har lyst til å lese, men som jeg må lese likevel. Mammahjertet mitt får vondt bare ved tanken på at sånne ting kan skje midt i blant oss...



Litt lettere sommerlektyre må til... :)


Og enten jeg vil eller ei... jeg har fortsatt noen sider igjen av denne, og jeg kan rett og slett ikke ta pause nå, for da er det fort gjort at den aldri bli ferdiglest... og det skal den, så jeg kan prakke noen av mine bøker på min bedre halvdel! :)

Lesemaraton

Jeg må dessverre motstå fristelsen til å bli med på helgens lesehappening, lesemaraton, men om du ikke har lagt planer for helga ennå, så har du fortsatt muligheten til å bli med! Lesing i 24 timer fra kl. 10 lørdag 9. juli, med blogging og utfordringer underveis. Du kan lese mer i Labben sin blogg, eller på Lesemaratonbloggen!

torsdag 7. juli 2011

Boktema fra A til Å #F

Min F-bok i boktema gode bøker fra A til Å er Fear and trembling, av den franskspråklige belgiske forfatteren Amélie Nothomb. Hun ble født i Japan, datter i en belgisk diplomatfamilie, hun har skrevet flere delvis selvbiografiske bøker, og i Fear and trembling forteller hun historien om da hun dro tilbake til Japan som voksen for å jobbe der ett år. Den har en oppfølger, Tokyo fiancee, som jeg foreløpig ikke har lest, hvor hun forteller om kulturkollisjon i forbindelse med en romanse med en japansk mann. Amélie Nothomb har gitt ut en rekke bøker på fransk, en del er oversatt til engelsk, men det er visstnok bare en som er utgitt på norsk, Antichrista, som kom ut i 2006. Dette er altså neppe noen veldig kjent forfatter i Norge.

Denne gangen har jeg faktisk et lite innlegg fra min gamle (og forhåpentligvis glemte) bokblogg å by på... boka ble lest i 2008, etter at jeg hadde vært på reise i Japan i 3 uker høsten før (så man kan kanskje si at jeg er spesielt interessert igjen, men det var egentlig ikke så mange spennende bøker å velge i på bokstaven F).

Fear and trembling av Amélie Nothomb kjente jeg ikke spesielt mye til på forhånd, men boka står på listen over “1001 bøker du må lese før du dør”, og jeg har sett forfatterinnen nevt på bookcrossing.com nå og da, så da jeg tilfeldigvis leste at den handlet om å være fortapt i en fremmed kultur i Japan, så bestilte jeg den fra amazon.co.uk på impuls, og begynte å lese den nesten med en gang den kom i posten (en sjeldenhet for oss som har haugevis med uleste bøker i bokhyllene allerede, hehe). Den store fordelen var at den kort, noe som virket fristende etter mine 615 sider med Murakami (jeg hadde lest Trekkoppfuglen, som ikke er en av mine Murakami-favoritter), og jeg synes det var en forfriskende liten bok!

Amélie er født i Japan av belgiske diplomatforeldre, og hun har lengtet tilbake siden hun flyttet derfra som 5-åring. Hun har jobbet hardt, lært japansk, og fått seg jobb i et stort japansk selskap med kontorer i Tokyo. Full av optimisme blir hun møtt av et rigid forretningssystem hvor du adlyder din overordnede uansett hva du blir bedt om, hvor gode hensikter blir tolket som personlige fornærmelser og feil blir tolket som onde hensikter, hvor initiativ blir slått ned på, hvor veien til å jobbe seg oppove i systemet blir uendelig lang, og hvor det å avslutte en kontrakt før tiden blir sett på som et personlig nederlag.

Historien i Fear and trembling er både tragisk og morsom, og selv om jeg ikke er særlig godt kjent med japansk forretningskultur er jeg ikke helt overrasket over bildet som blir presentert, selv om det er verre enn man kunne forestille seg… og da er jo det mest interessante å finne ut at dette faktisk er en selvopplevd historie for Amélie Nothomb, og at dette skjedde i 1990 – som ikke er så fryktelig mange år siden.


Beskrivelse (fra amazon.com):
According to ancient Japanese protocol, foreigners deigning to approach the emperor did so only with fear and trembling. Terror and self-abasement conveyed respect. Amélie, our well-intentioned and eager young Western heroine, goes to Japan to spend a year working at the Yumimoto Corporation. Returning to the land where she was born is the fulfillment of a dream for Amélie; working there turns into comic nightmare.

Alternately disturbing and hilarious, unbelievable and shatteringly convincing, Fear and Trembling will keep readers clutching tight to the pages of this taut little novel, caught up in the throes of fear, trembling, and, ultimately, delight.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

tirsdag 5. juli 2011

Boktema fra A til Å #E

Og jeg har kommet til bokstaven E i sommerens lille bokstavmaraton: Extremely loud & incredibly close av Jonathan Safran Foer. Denne leste jeg faktisk helt tilbake i 2006, men likte den så godt den gangen at den var den første jeg tenkte på når jeg kom til E. Handlingen husker jeg ikke lenger detaljert, men boka handler i alle fall om Oskar, 9 år gammel, som mister pappaen sin 11. september-angrepene mot World Trade Center. Jeg husker den som en sår og nettopp litt nær historie om en gutt som forsøker å takle sorgen, og opprettholde en nærhet til faren han mistet, og som når blir fjernere og fjernere. Gjennom letingen etter en lås som passer til nøkkelen han fant etter sin far treffer han mange forskjellige mennesker med sine egne historier, mange av dem er eldre, og trådene trekkes også tilbake til 2. verdenskrig, gjennom brev fra bestefaren som overlevde bombingen av Dresden mot slutten av krigen.

Jeg tror ikke min beskrivelse av boka yter den rettferdighet, men den anbefales uansett på det varmeste! :)

Og tilfeldigvis, halvveis i dette innlegget, kom jeg nå også over et ferskere innlegg om samme bok, så da har du i hvert fall muligheten til å lese mer om boka i bloggen Fløy en liten blåhval.


Beskrivelse (fra bookdepository.co.uk):
Nine-year-old Oskar Schell is an inventor, amateur entomologist, Francophile, letter writer, pacifist, natural historian, percussionist, romantic, Great Explorer, jeweller, detective, vegan, and collector of butterflies. When his father is killed in the September 11th attacks on the World Trade Centre, Oskar sets out to solve the mystery of a key he discovers in his father's closet. It is a search which leads him into the lives of strangers, through the five boroughs of New York, into history, to the bombings of Dresden and Hiroshima, and on an inward journey which brings him ever closer to some kind of peace.
Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

søndag 3. juli 2011

Boktema fra A til Å #D

Ofte har jeg de største leseropplevelsene når jeg ikke forventer noen verdens ting. Det er tilfellet med boka som blir min utvalgte bok på bokstaven D i i boktema fra A til Å: Dokumenter vedrørende spilleren Rubashov, en bok jeg aldri hadde hørt om, som helt tilfeldig hadde funnet veien til bokhyllene mine, og som nesten like tilfelding ble plukket fram for omtrent ett år siden, kanskje mest fordi at tittelen pirret nysgjerrigheten nok til at den vant framfor noe annet når jeg ikke egentlig visste hva jeg skulle lese. Overraskende nok fikk jeg eventyr, europeisk historie, mystikk, action og underfundigheter i en salig, underholdende blanding, når Rubashov, som taper sjelen i et pokerspill, leter etter en vei ut av udødeligheten.


Omtale (fra bokkilden.no):
Djevelsk dyktig og underholdende om det 20. århundrets Europa Josef Nikolai Rubashov, eller Kolja som han kalles, har spilt bort farsarven og familieformuen. Rett før midnattsklokkene i St. Petersburg ringer inn året 1900 kommer en eiendommelig gjest til ham. Rubashov blir utfordret til et pokerslag. Han har ikke noe igjen å satse bortsett fra seg selv. Sin egen sjel. Han taper pokerpartiet mot den underlige gjesten, og dømmes av ham til ingenting annet enn udødelighet. Dermed sender forfatteren Kolja ut på en makaber reise som strekker seg over hundre år og er en reise gjennom ondskapen og lidelsen i 1900-tallets Europa. Svenske Carl-Johan Vallgren (f. 1964) debuterte i 1987 med romanen Nomaderna. Siden har han gitt ut flere romaner, novellesamlinger og en reiseguide om sin andre hjemby, Berlin. Hans siste roman Den vidunderlige kjærlighetens historie (på norsk i 2003), vant Sveriges mest prestisjetunge litteraturpris, Augustprisen. Oversatt av Bjørn Herrman. 
Les min omtale av boka fra i fjor her.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

lørdag 2. juli 2011

Alltid Alice av Lisa Genova

Et bloggrelatert bokkjøp til (må snart begynne å lese noe som ikke alle andre skriver om for tiden, kanskje). Denne hadde jeg sett før, og syntes ikke den umiddelbart virket så spennende, men kjøpte den likevel på grunn av gode bloggomtaler.


Alice Howland er 50 år, professor i psykologi ved Harvard, foreleser, forsker, fagbokforfatter, kone, og mamma til 3 voksne barn. Hun har alltid vært flink og vellykket, men i det siste har hun begynt å glemme ting. Hun skylder på overgangsalderen, stress, og at hun med alderen ikke tåler å ha så mange baller i lufta som hun er vant med, men en dag mister hun fullstendig stedsansen på Harvard Square, midt imellom hjemmet og jobben, og et sted hun var vært daglig de siste 25 årene. Hun begynner også å glemme var huskelappene sine betyr, og innser at det er på tide å gå til legen. Der blir hun sendt til videre undersøkelser, og får stilt diagnosen: Tidlig Alzheimers sykdom.

Vi følger Alices liv gjennom utviklingen av sykdommen, vi får høre om hennes egne reaksjoner på hvordan det oppleves. og hvordan hennes pårørende reagerer. Målene hun setter seg for det hun vil rekke å oppleve før hun mister evnen til å gjøre eller huske det, er rørende. En slik skjebne er trist, men samtidig viser forfatteren at man fortsatt kan leve et verdig liv, selv med en sykdom som denne. Alt i alt, interessant og lesverdig om Alzheimers sykdom.