fredag 24. juni 2011

Bookcrossing

Bookcrossing -n. the practice of leaving a book in a public place to be picked up and read by others, who then do likewise (added to the Concise Oxford English Dictionary in August 2004).

I dag er det faktisk 5 år siden jeg ble bookcrosser, så dermed må jeg nesten skrive et innlegg for å feire det! :) På mange måter kan jeg nemlig takke bookcrossing for at jeg begynte å komme tilbake til mine gode lesevaner igjen - i mange år studerte jeg på deltid ved siden av jobb, og dårlig samvittighet for alt pensumet jeg burde ha lest gjorde at jeg ikke leste noe i det hele tatt (verken pensum eller annet) i perioder.

Med bookcrossing oppdaget jeg ikke bare et konsept, men et helt samfunn av bokelskere. Bookcrossing handler i bunn og grunn om å dele bøker med andre... man registrerer dem på nettsiden, merker boka, og gir den til noen andre (controlled release) eller slipper den fri (release in the wild). Dersom du frislipper bøker, kan andre bookcrossere lete etter den (fordi du kan skrive en release note før eller etterpå om hvor og når du la fra deg boka, og disse meldingene kan registrerte bookcrossere abonnere på), eller en tilfeldig person kan plukke den opp. Ellers kan du være så mye eller lite aktiv som du vil... andre norske bookcrossere finner man kanskje først og fremst på det skandinaviske forumet, men det finnes mange engelskspråklige forum for alle bookcrossingmedlemmer, og det arrangeres bokringer (eller -stråler), boklotterier og andre aktiviteter man kan være med på. Enkelte steder finnes det bookcrossingsoner der kan kan bytte bøker (OBCZ) og bookcrossingtreff (som på La Baguette i Oslo hver måned) hvor man kan treffe andre boocrossere også.

Jeg var veldig aktiv i starten, og det har dessverre blitt mindre etter at jeg fikk mitt første barn, men jeg er fortsatt med, og synes fortsatt det er en morsom hobby! Det var også den som inspirerte meg til bokblogging, i første omgang på engelsk allerede i 2006, da det ennå ikke var så mange norske bokbloggere, for det er liksom noe helt annet å dele bokgleden med andre! Man får også muligheten til å oppdage bøker man ellers aldri hadde lest, og på bookcrossing i enda større grad enn gjennom blogging, fordi det finnes medlemmer fra hele verden der. Og mange er veldig hyggelige å sender bøker til andre medlemmer, bare fordi de har lyst.

Om det høres spennende ut, ta en titt på bookcrossing.com da vel!


2 kommentarer:

  1. Jeg har nettopp registrert meg og synes dette høres ut som et genialt konsept. Ser frem til å få gitt vekk en del bøker, og til å møte andre bookcrossere!

    SvarSlett
  2. Så koselig! Jeg trenger helt klart både å rydde bokhyllene og komme meg på bookcrossingtreff igjen jeg også! :)

    SvarSlett