søndag 2. oktober 2011

Ti bøker alle andre enn meg har lest

Lister er morsomt, og denne har jeg funnet hos flere andre de siste dagene, blant annet Migrating coconuts, Lines bibliotek, Bokelskerinnen og Askeladden, så da ble jeg selvfølgelig inspirert til å lage min egen liste over bøker jeg føler at alle andre enn meg har lest. Min liste går til dels på forfattere, men jeg har valgt ut en bok av hver likevel... :)

1. Rødstrupe - Jo Nesbø

Ja, min dårlige samvittighet gjelder altså alle bøker av Jo Nesbø. Jeg føler meg som den eneste i Norge som ikke har lest noe av ham, og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor heller. Jeg har lest masse norsk krim, selv om det har blitt mindre både norske forfattere og krim de siste årene, og jeg tror egentlig jeg vil like bøkene hans. Minst 3 står i bokhyllene våre allerede... før eller senere må jeg jo bare ta meg sammen og begynne og lese dem også!2. Stolthet og fordom - Jane Austen

En annen av mine store lesemangler er Jane Austen, som jeg heller aldri har lest noen ting av. Klassikere, og bøker som jeg føler burde hørt til min oppvekst, men som av en eller annen grunn bare ikke har blitt lest. Jeg har en samleboks med seks Jane Austen-klassikere stående i hylla, og stadig vekk planer om at de skal påbegynnes. Snart.3. Berlinerpoplene - Anne B. Ragde

Neida, ingen Anne B. Ragde lest heller, selv om hele serien om familien Neshov står klar i bokhylla. Egentlig har jeg aldri hatt så veldig lyst til å lese dem heller, men det er jo definitivt bøker det føles som om hele Norge har lest, og da burde kanskje jeg har lest dem også?! 


4.  Jane Eyre - Charlotte Brontë

Vi fortsetter den dårlige samvittigheten over klassikere som alle unge (eller ikke så unge) piker har (eller burde ha) lest... den regnes visst både som en av verdenshistoriens store klassikere og kioskromanenes mor, men uansett... en så kjent bok har de fleste lest, virker det som, bare ikke meg.5. Stormfulle høyer - Emily Brontë

Og vi tar med den ene søstra med det samme. Stormfulle høyder er også en klassiker, og en som står i bokhylla også. Ulest, enn så lenge.6. Den lille prinsen - Antoine de Saint-Exupery

En barnebokklassiker som voksne og barn elsker like mye, visstnok. Jeg vet bare ikke hvorfor jeg aldri har lest den eller kjøpt den... men jeg har sett i den nydelige boka mange ganger.7. Rebecca - Daphne du Maurier

Jeg vet om en del mennesker som regner dette som en av sine absolutte favorittbøker gjennom tidene. Jeg vet også at den er en klassiker, og at den står i min bokhylle, og at de gangene jeg nevner at jeg snart skal lese den stort sett alltid får kommentarer på at jeg burde gjøre det, og at jeg burde glede meg. På tide å gjøre noe med resten av kunnskapen om denne boka, kanskje?!


8. Ut og stjæle hester - Per Pettersson

Det er ikke mange norske bøker som har fått så stor oppmerksomhet som Per Petterssons Ut og stjæle hester. Sånne bøker kjøpes og leses av mange. Gubben i huset har fått og lest den... jeg har visst aldri fått ut fingeren.


 9. Mengele Zoo - Gert Nygårdshaug

Og vi fortsetter med boken som ble kåret til folkets favoritt i 2007. Folkets favoritt må vel være lest av mange av folket da, skulle man tro?! Denne kjøpte jeg selv til gubben i huset, selv om jeg ikke tror han ble overbegeistret?! Selv har jeg aldri lest noe av Gert Nygårdshaug i det hele tatt, men burde kanskje plukke opp denne etterhvert...10. Idas dans - Gunnhild Corwin

En snakkis-bok, kanskje ikke så mye blant bokbloggerne, men i utrolig mange andre sammenhenger blir denne boka nevnt som utrolig fin, gripende, vakker, trist... en bok folk anbefaler andre å lese til stadighet, synes jeg. Jeg har kjøpt den på salg for en stund siden selv, men har ikke plukket den opp enda. En tematikk jeg ikke vet om jeg orker å lese så mye av... men det kan jo være den er verdt å plukke opp snart den også.


Denne lista gjenspeiler nok ganske klart det jeg ser på som mine to store svakheter når det gjelder å lese... norske forfattere og klassikere er ikke mine sterkeste sider, selv om jeg så smått har begynte å jobbe med sistnevnte kategori. Sånn generelt er jeg ganske "flink" til å lese sånne forfattere som det føles som om "alle" leser nå om dagen, så det betyr vel kanskje at jeg ikke er så original i bokvalgene mine, hehe?! Nuvel, da har jeg i hvert fall delt min liste pr. akkurat da den ble skrevet... og så er det ikke umulig at jeg, inspirert av denne lista, snart kan krysse av en av bøkene som lest! Vi får se! :)

6 kommentarer:

 1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 2. Seriously, you've never read The Nesbø? And you get people addicted abroad two historical books! ;-) Seriously, if you are intersted in stories about WWII, you would probably like "The Rebbreast".

  SvarSlett
 3. Ikke verst, dette er den første listen jeg har sett i omløp hvor jeg faktisk har lest de første seks bøkene! De fire første er i tillegg blant mine største bokfavoritter. Rødstrupe er etter min mening Nesbøs aller beste, Austen og Charlotte Brontë var fantastiske leseropplevelser, og Ragdes trilogi er min norske favoritt ved siden av Elling-bøkene. Du har usedvanlig mye å glede deg til! Alle er dessuten lettleste, så det er bare å hive seg rundt:-)

  SvarSlett
 4. Haha, Mely, I really haven't! I know I keep pushing his books abroad (but my better half have read several of his books, so I go by his recommendation, as he's not that into crime & thrillers and still like these), but somehow I still haven't got around to read them myself yet! :)

  Og Line, noen av oss må jo faktisk ha essensielle lesermangler, ikke bare tro at vi har det... ;) Til mitt forsvar har jeg i hvert fall lest Elling-bøkene, og jeg har begynt på Jane Eyre nå, så denne lista fikk meg i det minste til å jobbe med saken!

  SvarSlett
 5. Jeg holde rpå å lage meg denne lista selv, men er nødt til å tenke godt over den. Per Pettersons sin tror jeg havner i min også, men jeg vil jo ikke lese den, for jeg har lest to andre bøker av ham som jeg mislikte sterkt!

  SvarSlett
 6. Morsom liste! Eg har heller ikkje lese fem av dei ti bøkene, og må seie meg einig i opplevinga av at alle har lese dei. Anne B. Ragde kjem eg nok ikkje til å ville lese, elles var det ei god liste.

  SvarSlett