tirsdag 23. oktober 2012

No and me av Delphine de Vigan

Nok en bookcrossing-bok som ble med på tur. Denne hadde jeg hørt om og satt på ønskelista litt tilfeldig, og ble kontaktet av en annen bookcrosser som ville sende den til meg - så slik dukket den opp i min hylle! Nå har den vandret videre til en bookcrossinghylle på en pub i Amsterdam, men jeg leste den altså først... :)


Lou Bertignac er 13 år og har en IQ på 160. Hun går to trinn over sitt eget alderstrinn på skolen, og foretar ulike tankeutfordringer og eksperimenter på fritiden - både fordi hodet trenger å gjøre det, og fordi det får henne til å tenke på noe annet. For Lou har ikke mange venner, og morens depresjon har påvirket familiens liv i mange år. Men Lou gjør en dag noe som forandrer både hennes og familiens liv, og også livet til No, den hjemløse jenta Lou ser på Austerlitz stasjon en desemberdag i Paris, og som hun bestemmer seg for å bli kjent med. Og Lou oppdager at ikke alle problemer kan løses med hjernen alene...

En enkel, sjarmerende og vakker liten fortelling, men også en fortelling som tar opp mer alvorlige temaer og får deg til å tenke. Kanskje en bok man enten elsker eller hater... bookcrosseren som sendte denne boka til meg likte den ikke i det hele tatt, men jeg kommer definitivt i den første kategorien!

mandag 22. oktober 2012

The princess bride av William Goldman

To år etter at jeg plukket med meg denne boka fra et bookcrossingtreff (uten å ha hørt om den på forhånd) fikk jeg tilfeldigvis se denne filmen - på busstur hjem fra et bryllup! At det var en kultklassiker forsto jeg nokså umiddelbart, siden det ellers er vanskelig å se hva den er, hehe... men at det var den samme boka som sto i hylla mi hadde jeg ikke fått med meg før jeg plukket den med meg for å ta med på ferie (for det geniale med bookcrossingbøker er jo at det nesten er bedre å ikke ta de med seg hjem igjen).


The princess bride er et moderne eventyr (det er kanskje fantasy også, men det føles ikke som et gammeldags eventyr. Det gjør denne boka). Historien blir presentert som en forkortet versjon av en bok, lest av en far til sin syke sønn - og forfatterens kommentarer underveis om det vi ikke får høre mer om (samt om hans liv) er gjennomgående. Og morsomme!

Og dette eventyret har alle ingredienser som skal til... når den vakre unge bondedatteren Buttercup mister sin elskede (og tjenestegutt) Westley på havet sier hun ja til å gifte seg med prins Humperdinck av Florin, men når tre års prinsesseskole tar slutt og bryllupet endelig nærmer seg, blir hun kidnappet av tre røvere - en spanjol, en sicilianer, og en kjempe. De bestiger den fryktede fjellveggen Cliffs of Insanity på vei mot nabolandet Guilder, men etter dem følger først den ukjente mannen i sort, og deretter prins Humperdinck og hele hans hær. Slik starter eventyret, og videre får du det meste - helter og skurker, sverdkamper (og andre kamper), pirater, trollmenn, skumle dyr, ildsprutende sumper med kvikksand, humor, politikk, krig, og selvsagt kjærlighet... :)

Filmen har 25 årsjubileum i år. Jeg så aldri den som ung, men kanskje jeg hadde elsket den om jeg faktisk hadde gjort det! Og boka er god underholdning den også!

søndag 14. oktober 2012

Dead until dark av Charlaine Harris

Jeg har sett serien før jeg leste boka... det burde jeg ikke har gjort! :)


Jeg har ikke vært den store leseren av vampyrbøker. Noen gang. Men på et bookcrossingtreff for (altfor) lenge siden plukket jeg med meg denne, siden jeg da skulle få sjansen til å sjekke ut hva "greia" med vampyrbøker er. Jeg hadde vel allerede da sett True blood, men tenkte vel egentlig ikke på hvor nærme handlingen i boka og i serien faktsk ligger hverandre.

Men i alle fall, Sookie bor i Bon Temps, en liten plass i bondeknølland i Louisiana. Hun jobber som servitrise på Merlotte's bar, og møter en dag en vampyr når Bill stikker innom. Han forsøker å mainstreame (leve sammen med menneskene) i en tid da vampyrene har fått offisiell status som innbyggere, men som langt fra er akseptert av de fleste mennesker. Men Sookie finner noe spesielt med Bill helt fra starten, hun kan nemlig ikke høre tankene hans, og surprise surprise, disse to vesenene med evner utover det vanlige faller selvsagt for hverandre. Men uproblematisk skal det selvfølgelig ikke være, og det er snart tydelig at noen som ikke liker vampyrer har begynt å drepe kvinner som har nærkontakt med dem i den lille byen, og Sookie er derfor selvsagt i fare...

Handlingen i boka følger TV-serien ganske så nøyaktig, hvis jeg husker rett (vel, det er vel omvendt, men nå har det seg slik at jeg ikke leste boka først denne gangen). Ulempen er selvfølgelig at jeg assosierer handlingen i boka med det jeg har sett, og det er litt kjedelig å ikke så sine egne bilder i hodet av hvordan ting er (jeg har til og med vært i bondeknølland i Louisiana, så jeg burde jo ha hatt et ypperlig utgangspunkt også).

Lett og grei underholdning, og helt sikkert morsommere å lese når man ikke allerede vet hva som skjer. Derfor må jeg altså lese forbi bok 3 for å kunne vurdere ogm jeg egentlig synes det er verdt å lese disse bøkene, men akkurat nå føles det ikke helt sannsynlig å lese bok nr. 2 og 3 først. Ikke noe galt med vampyrbøker altså, men jeg er fortsat ikke frelst... :)

lørdag 13. oktober 2012

When god was a rabbit av Sarah Winman

Første gang jeg så When god was a rabbit lurte jeg på om jeg skulle kjøpe den på grunn av coveret. Jeg motsto fristelsen i bokhandelen i London den gangen, men falt senere for fristelsen igjen da jeg leste positive omtaler av den i bloggverdenen... og nå er den altså lest også!



I denne boka forteller Elly (eller Elanor Maud, som hun egentlig heter) om sitt liv. Om oppveksten i Essex og Cornwall i en familie som ikke er helt A4, om foreldre som er spesielle men kjærlige, en bror som alltid er litt annerledes, bestevenninnen som lever et helt annet liv enn henne selv, men som betyr noe helt spesielt for Elly, og om menneskene som kommer denne familien nær. Og selvsagt, og kaninen med navnet Gud... :)

Det er sagt at dette er en bok om kjærlighet i forskjellige former, og det kan jeg si meg enig i. Det er i høyeste grad en roman om forhold mellom mennesker, og en oppvekstroman. Historien vi møter har dessuten en helt spesiell stemning, det er litt som å bli dratt inn i et annet univers (og noen ganger skjer det ting som grenser opp til det magiske, men det føles egentlig helt naturlig - bare du evner å ikke henge deg altfor mye opp i detaljene). Jeg likte starten av boka aller best, for mot slutten synes selv jeg at det nesten måtte være grenser for hva denne familien skal komme borti. Jeg føler heller aldri helt at jeg kommer inn under hudet på Elly, selv om historien er skrevet fra hennes synsvinkel... det er hendelser i denne boka jeg lurer på hvordan hun håndterer og lever videre med, men forfatteren går liksom aldri noe nærmere inn i enkelte av problemstillingene her. Likevel synes jeg ikke det ødelegger for leseropplevelsen i veldig stor grad... alt i alt var dette et hyggelig og sjarmerende lesebekjentskap.