søndag 9. oktober 2011

The graveyard book av Neil Gaiman

En liten perle av en bok av Neil Gaiman! :)


The graveyard book er en varm og fin og samtidig litt mystisk og fantastisk (som det skal være) historie om gutten Bod (Nobody) Owens, som vokser opp på en gammel kirkegård sammen med de døde. Han kom dit da familien hans ble drept av en mann ved navn Jack da Bod akkurat hadde lært å gå, og på kirkegården fant han vesener som var villige til å beskytte ham for farene som lurer på utsiden.

Fordi det ennå ikke er trygt for Bod i den virkelige verden, lever han beskyttet der inne i et helt eget univers som ikke andre mennesker kan se. Men Bod er levende og får derfor glimt av verden på utsiden, og dette skaper nysgjerrighet i ham og bringer ham etterhvert inn i merkelige og farlige situasjoner... for mannen ved navn Jack har ikke gitt opp i sin leting etter gutten han mislyktes å drepe.

Makabert? Urealistisk? På ingen måte... historien om Bod leses som den naturligste ting i verden, den er både spennende og sjarmerende, og når siste side er lest vil jeg aller helst bare fortsette å lese om hva som skjedde videre med Bod, gutten som vokste opp på kirkegården.

torsdag 6. oktober 2011

Tomas Tranströmer

Tomas Tranströmer vant nobelprisen i litteratur for 2011. Svenske poeter er dessverre ikke min sterkeste side (nuvel, jeg leser muligens lite dikt i det hele tatt), så for min egen del måtte jeg finne et lite eksempel til gjengivelse her... :)
Minnena ser mig

En junimorgon då det är för tidigt
att vakna men för sent att somna om.

Jag måste ut i grönskan som är fullsatt
av minnen, och de följer mig med blicken.

De syns inte, de smälter helt ihop
med bakgrunden, perfekta kameleonter.

De är så nära att jag hör dem andas
fast fågelsången är bedövande.
Gratulerer!

mandag 3. oktober 2011

Jane Eyre av Charlotte Brontë

"Er det du som leser denne?!" sa min bedre halvdel en vakker solskinnsdag på hytta. "Ja, og siden det er en klassiker må den da være godkjent?" svarte undertegnede. "At det er historiens første chick lit betyr vel ikke at det ikke fortsatt er chick lit..." var svaret jeg fikk...



At min bedre halvdel har en meget bestemt oppfatning av hva han synes er verdt å lese, er det stort sett ingen tvil om... men jeg får innimellom en innrømmelse av at jeg ikke bare leser chick lit, eller dameromaner, som kanskje er en bedre betegnelse i denne sammenheng. Hva Jane Eyre endelig ble definert som kan være det samme, boka ble i hvert fall påbegynt etter inspirasjon fra mitt forrige innlegg om 10 bøker alle andre enn meg har lest...

Til tross for at jeg slukte bøker som yngre, var jeg aldri flink med klassikerne. Jeg vet egentlig ikke hvorfor, og at jeg skulle rekke å bli 35 før jeg leste Jane Eyre av Charlotte Brontë er jo derfor selvsagt "my loss". For det første jeg tenkte da jeg begynte på boka er at jeg jo burde ha lest denne tidligere... en foreldreløs jente som er uønsket hos slektningene hun vokser opp hos og etterhvert blir sendt på kostskole er jo ingredienser jeg ville falt for umiddelbart som ung bokelsker! Men; Bedre sent enn aldri - jeg falt for dem også som voksen bokelsker... :)


Siden alle sikkert kjenner historien allerede, så blir det kort fortalt her... Jane får etter kostskolen arbeid som barnepike og lærer på Thornfield Hall, hos godseieren Edward Rochester. Den første tiden jobber hun kun med den lille franske piken Adele, men en dag kommer herr Rochester hjem etter lang tid i utlandet. Jane forelsker seg, men en slik kjærlighet kan ikke skje uten forviklinger... selvsagt! Det skjer mystiske ting på Thornfield Hall, og Jane reiser etterhvert sin vei... men til tross for alle forviklinger, så ender det med lykke alle sine dager til slutt! :)

Og ellers har NRK litteratur i dag et innspill til debatten rundt begrepet dameroman, for de som er interessert.


søndag 2. oktober 2011

Ti bøker alle andre enn meg har lest

Lister er morsomt, og denne har jeg funnet hos flere andre de siste dagene, blant annet Migrating coconuts, Lines bibliotek, Bokelskerinnen og Askeladden, så da ble jeg selvfølgelig inspirert til å lage min egen liste over bøker jeg føler at alle andre enn meg har lest. Min liste går til dels på forfattere, men jeg har valgt ut en bok av hver likevel... :)

1. Rødstrupe - Jo Nesbø

Ja, min dårlige samvittighet gjelder altså alle bøker av Jo Nesbø. Jeg føler meg som den eneste i Norge som ikke har lest noe av ham, og jeg skjønner egentlig ikke hvorfor heller. Jeg har lest masse norsk krim, selv om det har blitt mindre både norske forfattere og krim de siste årene, og jeg tror egentlig jeg vil like bøkene hans. Minst 3 står i bokhyllene våre allerede... før eller senere må jeg jo bare ta meg sammen og begynne og lese dem også!



2. Stolthet og fordom - Jane Austen

En annen av mine store lesemangler er Jane Austen, som jeg heller aldri har lest noen ting av. Klassikere, og bøker som jeg føler burde hørt til min oppvekst, men som av en eller annen grunn bare ikke har blitt lest. Jeg har en samleboks med seks Jane Austen-klassikere stående i hylla, og stadig vekk planer om at de skal påbegynnes. Snart.



3. Berlinerpoplene - Anne B. Ragde

Neida, ingen Anne B. Ragde lest heller, selv om hele serien om familien Neshov står klar i bokhylla. Egentlig har jeg aldri hatt så veldig lyst til å lese dem heller, men det er jo definitivt bøker det føles som om hele Norge har lest, og da burde kanskje jeg har lest dem også?! 


4.  Jane Eyre - Charlotte Brontë

Vi fortsetter den dårlige samvittigheten over klassikere som alle unge (eller ikke så unge) piker har (eller burde ha) lest... den regnes visst både som en av verdenshistoriens store klassikere og kioskromanenes mor, men uansett... en så kjent bok har de fleste lest, virker det som, bare ikke meg.



5. Stormfulle høyer - Emily Brontë

Og vi tar med den ene søstra med det samme. Stormfulle høyder er også en klassiker, og en som står i bokhylla også. Ulest, enn så lenge.



6. Den lille prinsen - Antoine de Saint-Exupery

En barnebokklassiker som voksne og barn elsker like mye, visstnok. Jeg vet bare ikke hvorfor jeg aldri har lest den eller kjøpt den... men jeg har sett i den nydelige boka mange ganger.



7. Rebecca - Daphne du Maurier

Jeg vet om en del mennesker som regner dette som en av sine absolutte favorittbøker gjennom tidene. Jeg vet også at den er en klassiker, og at den står i min bokhylle, og at de gangene jeg nevner at jeg snart skal lese den stort sett alltid får kommentarer på at jeg burde gjøre det, og at jeg burde glede meg. På tide å gjøre noe med resten av kunnskapen om denne boka, kanskje?!


8. Ut og stjæle hester - Per Pettersson

Det er ikke mange norske bøker som har fått så stor oppmerksomhet som Per Petterssons Ut og stjæle hester. Sånne bøker kjøpes og leses av mange. Gubben i huset har fått og lest den... jeg har visst aldri fått ut fingeren.


 9. Mengele Zoo - Gert Nygårdshaug

Og vi fortsetter med boken som ble kåret til folkets favoritt i 2007. Folkets favoritt må vel være lest av mange av folket da, skulle man tro?! Denne kjøpte jeg selv til gubben i huset, selv om jeg ikke tror han ble overbegeistret?! Selv har jeg aldri lest noe av Gert Nygårdshaug i det hele tatt, men burde kanskje plukke opp denne etterhvert...



10. Idas dans - Gunnhild Corwin

En snakkis-bok, kanskje ikke så mye blant bokbloggerne, men i utrolig mange andre sammenhenger blir denne boka nevnt som utrolig fin, gripende, vakker, trist... en bok folk anbefaler andre å lese til stadighet, synes jeg. Jeg har kjøpt den på salg for en stund siden selv, men har ikke plukket den opp enda. En tematikk jeg ikke vet om jeg orker å lese så mye av... men det kan jo være den er verdt å plukke opp snart den også.


Denne lista gjenspeiler nok ganske klart det jeg ser på som mine to store svakheter når det gjelder å lese... norske forfattere og klassikere er ikke mine sterkeste sider, selv om jeg så smått har begynte å jobbe med sistnevnte kategori. Sånn generelt er jeg ganske "flink" til å lese sånne forfattere som det føles som om "alle" leser nå om dagen, så det betyr vel kanskje at jeg ikke er så original i bokvalgene mine, hehe?! Nuvel, da har jeg i hvert fall delt min liste pr. akkurat da den ble skrevet... og så er det ikke umulig at jeg, inspirert av denne lista, snart kan krysse av en av bøkene som lest! Vi får se! :)