fredag 30. september 2011

Boktema: En bok jeg har lest tre ganger eller mer...

Da jeg så ukens boktema hos Anette en gang over midnatt i natt, tenkte jeg at dette temaet ikke kunne være noe for meg. Jeg leser jo ikke bøker om igjen. Nesten aldri. At jeg har lest Ringenes herre to ganger telles ikke med, for det var fordi jeg verken husket eller likte boka fra jeg leste den som tenåring... problemet var bare at jeg ikke likte den i voksen alder heller, og kom til den sjeldne konklusjonen (for min del) at noen bøker faktisk er best som film. Og favorittbøker er for min del kanskje ikke bare gode bøker, men også preget av settingen eller tiden jeg leste dem i, og ofte har jeg ikke lyst til å lese dem igjen i tilfelle min oppfatning da blir helt annerledes. Dessuten har jeg alt for mange bøker jeg ikke har lest til å skulle bruke tiden min på å lese bøker om igjen.

Men når jeg tenker tilbake, så er det selvfølgelig masse bøker jeg har lest utallige ganger også. Alle sammen er barne- eller ungdomsbøker som ble lest da jeg var ung, den gangen jeg ikke hadde masse penger til å kjøpe bøker selv, og da gjentagelser bare var positivt. Jeg måtte tenke litt for å finne en bok jeg hadde lyst til å nevne her, men så dukket den opp: Heksene av Roald Dahl!


Det var selvfølgelig akkurat et slikt eksemplar som ble lånt hjem fra biblioteket utallige ganger for mange år siden, ofte akkompagnert av en heksehåndbok av ett eller annet slag (den samme boka hver gang det også altså, men jeg husker ikke tittelen på den akkurat nå), og selv om jeg leste flere bøker av Roald Dahl var det alltid Heksene som var og ble den store favoritten. Det var derfor litt stas da tantebarnet endelig sluttet å insistere på å bli lest småbarnsbøker for da hun fikk Heksene av Roald Dahl, og jeg kommer sikkert til å prakke på min lille jente denne boka når hun blir stor nok også! :)

Omtale (fra bokkilden.no):
Virkelige hekser har ikke tåpelige svarte hatter og de rir ikke på kosteskaft. De har derimot helt alminnelige klær og ser stort sett ut som kvinner flest.Slike hekser er det som er på årsmøte på et hotell i England under det falske navnet «Det Kongelige Selskap til Bekjempelse av Barnemishandling». Og øverst på sakslisten står målet om å forvandle alle barn til mus. Men de grusomme medlemmene i selskapet har ikke regnet med to andre gjester på hotellet, nemlig en gutt og hans smarte norske bestemor.
Andre svar på ukens boktema finner du hos Anettes bokboble.

lørdag 24. september 2011

Etterpå av G. G. Musso

Jeg tar igjen for å ha lest samme bok i flere uker... :) På jobbtur med stor mage blir det tid til å lese, så boka ble innkjøpt etter at jeg hadde sjekket inn på hotellet, og innen flybussen stoppet på min stasjon dagen etter var den ferdiglest.


Forfatteren G. G. Musso har jeg snappet opp et sted i bloggverdenen, uten at jeg husker hvilken bok det var snakk om... jeg husker bare forfatternavnet, siden jeg lurte på hva som skjulte seg bak de mystiske initialene G. G. - mann eller kvinne?! :) G. G. Musso har så langt gitt ut to bøker på norsk, Etterpå (som var boka jeg fant i pocketutgave på bokhandelen) og Papirpiken.

Jeg synes egentlig litt av baksideteksten kan illustrere hva denne boka handler om, for jeg vil ikke avsløre for mye av det som skjer...
"Briljant, rik og stolt av seg selv. Slik var Nathan Del Amico. Sett utenfra. Men Nathan har slettet en skjebnesvanger opplevelse fra minnet sitt. En opplevelse som i voksen alder innhenter ham.

Åtte år gammel druknet Nathan i en innsjø da han forsøkte å redde sin venninne Mallory. Han ble erklært død, men som ved et mirakel våknet han opp igjen. Tredve år senere er han en av New Yorks mest fremragende jurister - drevet av suksess, berømmelse og velstand. Et uventet møte får ham gradvis til å forstå hvorfor han vendte tilbake til livet, den dagen for så mange år siden."

Den siste delen av baksideteksten utelater jeg, for jeg er ikke helt enig... :) Dette var ikke for meg en bok om "hvorfor vi er her?" eller "har vi en bestemt oppgave i livet?" slik det er foreslått på omslaget. For meg var det en bok om hva som er viktig i livet, hvordan vi innser det, og at det ikke er alt vi kan forstå her i verden. Etterpå inneholder nemlig noen elementer som er fantastiske, men historien er varm og menneskelig, og litt annerledes på en positiv måte. At den var underholdende med et godt driv bidro til at jeg kunne lese den ut så fort som jeg gjorde... den var rett og slett litt vanskelig å legge fra seg!

Og for øvrig er G. G. en mann... nærmere bestemt Guillaume George, født i 1974, og fransk forfatter som har bodd både i Frankrike og i USA. Han har blitt spådd en bestselgerframtid også i Norge, så da får vel tiden vise... :) Spør du meg, er det ikke usannsynlig, for jeg likte i hvert fall denne boka veldig godt.

fredag 23. september 2011

Øya under havet av Isabel Allende

Denne boka har jeg av en eller annen grunn ønsket meg lenge... egentlig vet jeg ikke helt hvorfor, men kanskje det i underbevisstheten var New Orleans som fristet? Eller noe annet?! Jeg har jo lest noe av Isabel Allende før og likt deg godt, men jeg kan ikke helt skjønne at det var slaveriet på Haiti (eller Saint Domingue, som det da het) på 1700-tallet som fristet meg, selv om det er interessant det også...:)


Dette er altså mye en historisk roman... og en slektskrønike. Historien er sentrert rundt Toulouse Valmorain, den franske overklassegutten som reiser til Saint Domingue for å besøke sin far, og som blir værende som sukkerplantasjeeier da faren dør, med ansvar for å forsørge familien hjemme i Frankrike. Det er 1770, Saint Domingue er en rik koloni der de hvites liv er preget av overflod mens arbeidet først og fremst blir utført av slaver. Zarité, kalt Teté, blir kjøpt av Valmorain da hun er ni år. Hun slipper den hardeste jobben ute på sukkermarkene, og blir husslave i boligen til Valmorain, men selv om Valmorain har mer samvittighet overfor slavene enn mange andre slaveeiere rundt ham, blir Teté likevel misbrukt, for Valmorain tror ikke at svarte mennesker har de samme følelsene som hvite... mens slavenes "øya under havet" er deres paradis, den tilværelsen de kan lengte etter for å unnslippe lidelsene de blir utsatt for i det livet de lever nå.

Mens vi følger livet på plantasjen, følger vi også historien til menneskene som bor på Haiti, både de svartes vei mot opprør, borgerkrig og deklarering av en selvstendig republikk (som var verdens første frie svarte republikk i 1804), og forholdet mellom hvite, svarte og mulatter i den franske kolonien før og i starten av opprøret som fulgte den franske revolusjon i 1789. For plantasjeeier Valmorain blir livet etterhvert umulig på øya, og han rømmer til New Orleans via Cuba. Med seg har han Teté og barna deres, som forlater den første mannen som har gjort henne lykkelig, den bortrømte slaven Gambo, som redder dem alle ved å varsle om at plantasjen vil bli angrepet og hjelper dem å rømme. Prisen er Teté og datteren Rosette sin frihet, men livet som slave fortsetter også lenge etter at de er ankommet New Orleans.

I boka møter vi et stort persongalleri... mer eller mindre grusomme slavedrivere på plantasjene, en spansk kone som forsvinner inn i sinnsykdom, en spansk svirebror som lever livets glade dager, en gledespike fra Valmorains yngre dager som vil spille en rolle i deres liv lenge, en ny kone som gjør livet vanskelig både for Valmorain og Teté, en sønn som ikke ønsker å ta over farsarven, halvsøsken som forelsker seg i hverandre, og mange flere. Alle er i større eller mindre grad knyttet til skjebnene til Toulouse Valmorain og Teté, hvis liv fortsatt krysser hverandres selv etter at Teté får sin etterlengtede frihet.

Historisk og kulturelt likte jeg boka... det er en interessant bit av historie vi får ta del i, og det er spennende å lese om hvordan det kan ha vært å leve på den tiden, iblandet historiske hendelser og politiske forhold i en dramatisk periode. Etter at Valmorain og Teté flytter til New Orleans synes jeg det er litt ekstra gøy, siden mange av stedene og tingene vi hører om der er ting jeg kjenner igjen fra jeg selv var på ferie i New Orleans i 2004... Samtidig blir jeg liksom ikke helt overbevist, for det er akkurat som om jeg ser alt utenfra når jeg leser, som en film, og jeg blir aldri helt kjent med menneskene i historien. Det blir beskrivende, detaljert, innimellom litt svulstig, men aldri så engasjerende som jeg skulle ønske at det ble. Og jeg tror fint at det kunne blitt det... det er i hvert fall en svært spennende ramme rundt denne boka!

torsdag 22. september 2011

Boktema: Beste boka jeg har lest i år...

Alfabetet er unnagjort i Anettes boktema, men flere temaer følger... dagens er inspirert av "30 days of books", en annen utfordring i bokbloggeverdenene, og handler om den beste boka lest i år.

Etter en titt på lista, er jeg slettes ikke sikker på hvilken bok jeg skal velge, men jeg tror jeg er svakest for de to klassikerne jeg leste tidlig i år, nemlig To kill a mockingbird og Tatt av vinden... men å velge en av dem tror jeg ikke jeg klarer, så da får jeg bare linke til omtalene jeg har at begge to. :) Jeg burde da lese mer klassikere, det er da tydelig (ellers har jeg kanskje bare lest mye annet dårlig, hehe).



Les om andre favoritter av året under ukens boktema hos Anettes bokboble.

torsdag 15. september 2011

Boktema fra A til Å #Æ, Ø og Å

Siste boktema med titler fra alfabetet... turen har kommet til Æ, Ø og Å. På Æ har jeg ingen bøker, på Ø har jeg ingen bøker jeg ønsker å nevne (nei, jeg likte ikke Øya av Victoria Hislop, dessuten leste jeg den på engelsk, så da faller den ikke inn under Ø uansett), men på Å... der velger jeg en bok fra min ungdomstid.


Å være ung er for jævlig hadde jeg mitt første møte med som 13-åring kanskje, det var i alle fall i bokhyllene hjemme hos en venninne, og boka var fryktelig spennende og føltes litt forbudt... den handlet jo faktisk om en jente på vår egen alder som var sprøytenarkoman, og om livet hennes sammen med andre narkomane unge i miljøet rundt bahnhof Zoo i Berlin på 70-tallet, med kriminalitet, prostitusjon og overdoser. Basis for boka var intervjuer med Christiane Felscherinow (F), og den ble ført i pennen av to tyske journalister, men fordi den er skrevet i jeg-form fremstår den som selvbiografisk. Boka kom ut i Norge i 1982, og det finnes også en filmatisering fra 1981, men den har jeg ikke sett. Jeg leste boka uttallige ganger i løpet av mine tidligere ungdomsår, som oftest i et godt lest bibliotekseksemplar (den var en av de mest fascinerende bøkene jeg leste i en periode, sammen med Go ask Alice, en annen kultbok fra narkomiljøet, og så fjernt fra min virkelighet den gangen som det var mulig å komme). I voksen alder kom jeg over den på antikvariat, så nå har jeg mitt eget eksemplar god nedpakket i en eske et sted... :)

Boka kan fortsatt skaffes på tysk, i alle fall... da under originaltittelen Wir Kinder vom Bahnhof Zoo.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

fredag 9. september 2011

Boktema fra A til Å #X, Y og Z

Denne ukas bokstaver er X, Y og Z, og jeg kan ikke akkurat komme på flust med bøker jeg har lest på disse bokstavene... men en bok kommer jeg på, så da får dagens valg falle på den (eller strengt tatt gårsdagen, men den forsvant visst bare i andre aktiviteter - igjen): Zorro av Isabel Allende. Jeg leste den i 2007, og for kuriositetens skyld, den ble lest på reise i Japan og lagt igjen der som bookcrossing-bok... men uten at noen noen gang har registrert at den har blitt plukket opp på nytt. Og forresten, så likte jeg boka ganske godt også.


Omtale (fra bookdepository.co.uk):
Beneath the mask, there is a man. And in his heart burns the fire of injustice! Duels at dawn, fierce battles with pirates and impossible rescues -- these are the deeds that forged the legend of Zorro. But where did the man begin? Southern California, late 18th century: Diego de la Vega is a child of two worlds, his father an aristocratic Spaniard, his mother a Shoshone warrior. Growing up he witnesses the brutual injustices dealt to Native Americans. Later, following the example of his fencing master, the young Diego joins a secret movement devoted to helping the powerless. His first steps on the road to heroism have been taken. But a great rival will emerge from the ranks of the cruel oppressors. How will Zorro defeat him? And will his childhood sweetheart Isabel claim the prize she so longs for -- his true love?

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!

torsdag 1. september 2011

Boktema fra A til Å #W

Bokstaven W var faktisk ikke det minste vanskelig... det er mange år siden jeg leste Wild swans (Ville svaner) av Jung Chang, men jeg husker fortsatt at jeg elsket den, og syntes jeg lærte masse om Kinas historie og hvordan det var å leve der underveis. Mitt valg for ukens boktema hos Anette er altså klart!


Omtale (fra amazon.com):
Blending the intimacy of memoir and the panoramic sweep of eyewitness history, Wild Swans has become a bestselling classic in thirty languages, with more than ten million copies sold. The story of three generations in twentieth-century China, it is an engrossing record of Mao's impact on China, an unusual window on the female experience in the modern world, and an inspiring tale of courage and love.

Jung Chang describes the life of her grandmother, a warlord's concubine; her mother's struggles as a young idealistic Communist; and her parents' experience as members of the Communist elite and their ordeal during the Cultural Revolution. Chang was a Red Guard briefly at the age of fourteen, then worked as a peasant, a "barefoot doctor," a steelworker, and an electrician. As the story of each generation unfolds, Chang captures in gripping, moving -- and ultimately uplifting -- detail the cycles of violent drama visited on her own family and millions of others caught in the whirlwind of history.

Omtale (fra bokklubben.no):
Ville svaner er en gripende saga om en families liv og skjebne, men samtidig så mye mer. Gjennom sin egen, sin mors og sin mormors historie speiler den kinesisk-engelske forfatteren Jung Chang (f. 1952) alle de dramatiske omveltningene Kina har opplevd i vårt århundre. Dette er en familiesaga, et historisk skjebnedrama, et unikt stykke kvinnehistorie og et avslørende dokument om vår nære fortid.

Følg ukens boktema hos Anettes bokboble, og les om andre favorittbøker!