søndag 20. februar 2011

Mammutsalg

Jeg skulle ikke kjøpe flere bøker nå, og jeg skulle ikke på Mammutsalg. Nuvel, slik skulle det ikke gå, en torsdags morgen med tid til overs og åpne bokhandler før vanlig åpningstid. Faktisk gikk det slik i stedet...






Nå tror jeg ikke at jeg er den eneste som har det sånn (jeg har i hvert fall lest et par innlegg i bokblogger rundt omkring som tyder på at jeg ikke er helt alene), men likevel... jeg har jo kjøpt nok bøker i det siste. Og det verste er vel muligens at de to bøkene jeg på forhånd faktisk hadde vurdert å kjøpe, ikke ble med meg hjem denne gangen... enkelt og greit fordi jeg ikke fant dem på den bokhandelen jeg tilfeldigvis var innom denne torsdagsmorgenen.

Det ser ut til at jeg får holde meg unna bokhandler de nærmeste dagene... det går sikkert galt om jeg forvirrer meg innom en, i hvert fall!

onsdag 2. februar 2011

Anansi boys av Neil Gaiman

Jeg har jo allerede skrevet om bokoppdagelser jeg har fått gjennom bokbloggeverdenen et par ganger i det siste, men de siste årene er det egentlig bookcrossing som har påvirket lesingen min aller mest, og jeg har oppdaget mange forfattere og bøker gjennom det. En viktig "oppdagelse" har vært fantasy, som jeg hadde sterke motforestillinger mot å lese da jeg ble bookcrosser for snart 5 år siden, og min absolutte favoritt så langt er Neil Gaiman! :)


Charlie "Fat Charlie" Nancy lever et kjedelig A4-liv i London, med en lite spennende regnskapsjobb i et tvilsomt firma, og bryllup under planlegging med den prektige kjæresten Rosie (og den onde svigermoren som blander seg inn så godt hun kan). Han har ingen familie bortsett fra faren, som han ikke har hatt kontakt med på mange år... faren som i Fat Charlies oppvekst gjorde alt for å gjøre ham flau, og som ikke en gang i dødsøyeblikket klarer å la være og oppføre seg pinlig.

Fat Charlie reiser tilbake til USA for å delta i begravelsen, og gjennom en gammel nabo får han vite at faren egentlig er en gud ("trickster god"), edderkoppguden Anansi, og at Fat Charlie dessuten har en bror, Spider, som har arvet de guddommelige kreftene etter faren deres. Fat Charlie kan bare tilkalle ham gjennom en edderkopp, og det gjør han også, bare for tull (for han tror slettes ikke på det)... men når Spider dukker opp i Fat Charlies liv, forandrer det meste seg, og vi blir kastet ut i et eventyr med overnaturlige krefter, okkultisme, mordere, spøkelser, Afrikansk folklore, og ikke minst humor!

Igjen skaper Gaiman et herlig surrealistisk univers. Guden Anansi (Mr. Nancy) er for øvrig en rollefigur som også var med i starten av American gods, en bok jeg leste for 3 år siden og likte veldig, veldig godt. Denne boka er annerledes, men jeg tror nesten jeg liker den like godt! :)