fredag 31. desember 2010

Stalins kyr av Sofi Oksanen

Jeg har hatt lyst til å lese Utrenskning helt siden jeg hørte om den første gang, men det er ikke ofte jeg spanderer på meg hardcoverbøker, så foreløpig er det bare Stalins kyr som har ankommet bokhyllene mine... men det er ikke noe dårlig valg det heller!


Anna er halvt finsk og halvt estisk. Hun vokser opp i "Stein-Finland" på 80-tallet, med en finsk far som tilbringer all sin tid på jobb i Sovjetunionen, og en estisk mor som ikke får jobb som ingeniør i Finland, og som ikke vil at deres estiske bakgrunn skal bli kjent fordi de da vil få stempelet som russer-horer. Anna er flink på skolen, men bak fasaden sliter motsetningene mot mellom øst og vest på henne... hun sliter med å finne en identitet, lenger etter "sitt Estland", og utvikler en alvorlig spiseforstyrrelse, som tar stor plass i livet hennes.

Stalins kyr er også historien om Annas mor Katariina, som forlater Sovjet-Estland, en god jobb og en kjæreste for å gifte seg med "Finnen" og til et bedre liv, men som ender opp i et ulykkelig ekteskap. Det er historien om Annas bestemor Sofia i en landsby i Estland, om fattigdom, mannen som skjulte seg i skogene for å ikke bli tatt for motstandsarbeid mot Sovjetunionen, og venner og slektninger som blir sendt til straffearbeid i Sibir.

Annas opplevelse av motsetningene mellom øst og vest er spennende, det samme er de parallelle historiske beretningene fra Estland under den kalde krigen. Her finner vi masse ensomhet, skam, og nostalgi over det som ikke er lenger... Stalins kyr er Sofi Oksanens debutroman, og hun var bare 26 år da hun skrev den. Jeg gleder meg allerede til å lese neste bok av henne!

onsdag 29. desember 2010

Small wars av Sadie Jones

Det er midten av 1950-tallet, nærmere bestemt 1956. Det er uroligheter på Kypros, og britiske militærstyrker er utstasjonert på øya for å hjelpe til med å bekjempe EOKA, en terroristorganisasjon som kjemper for Kypros' politiske union med Hellas og frigjøring fra britene. Hit kommer Hal Treherne, en ung engelskmann med militærkarriere, kone og to små tvillingdøtre.


Men det er ingen dans på roser å bli utstasjonert på solskinnsøya Kypros. Hal, som er major, opplever for første gang å delta i kamp, og opplevelsene preger ham. Han blir fjernere og fjernere mens han sliter med de moralske dilemmaene krigshandlingene skaper i ham, mens kona Clara er redd.

Dette er en bok som handler mye mer om det indre i mennesker og hva de velger å gjøre når de står overfor vanskelige situasjoner enn om krigen på Kypros. Sadie Jones skal da også ha valgt Kypros som setting for historien fordi landskapet der minner om Afghanistan, og romanfiguren Hal skal være inspirert av en soldat som ble stilt for krigsrett fordi han nektet å delta i krigshandlinger i Irak på grunnlag av at okkupasjonen der var ulovlig. Moralske dilemmaer som vi møter i denne boka er derfor alltid aktuelle, også i dag...

Samtidig ble jeg litt inspirert til å gjenoppfriske litt kypriotisk historie. Dette er nemlig ikke den føste boka jeg leser med handling fra krigen der... som ung leste jeg utallige ganger Brevet fra krigen, en ungdomsbok i serien Damms blå skrevet av den svenske forfatteren Sven Ingvar. Jeg har ikke funnet bilde av boka på nett, men før eller senere finner jeg kanskje igjen mitt eget eksemplar og kan legge ut bilde av den... :) Som ung hadde jeg ikke råd til så mange bøker, så jeg var en flittig biblioteklåner, men jeg pleier å raske med meg sånne bøker jeg husker godt når jeg kommer over dem på loppemarked, og etterhvert får jeg kanskje lest noen av dem på nytt også.

Uansett, jeg liker Sadie Jones sin stil godt, og anbefaler gjerne denne boka!

søndag 26. desember 2010

Bøker til jul! :)

Ja, det ble ingen bok-fri jul i år heller! Og det er jo bra! :)

Her er årets fangst:



De to første første var fra ønskelista, den siste har jeg i hvert fall hørt godt om, så den er sikkert verdt å prøve seg på også... :) Jeg fikk ikke Utrenskning av Sofi Oksanen eller noen bøker, men da har jeg jo noe å kjøpe neste gang jeg gir meg selv lov til å kjøpe bøker...

Jeg ga bort noen bøker også... lite skjønnlitterært i år, ser jeg, for bøkene er så absolutt preget av mottakerens interesser:



Og ikke nok med det, men jeg leser faktisk noe for øyeblikket også (arbeidskravet ble nemlig levert et par dager før jul, så nå er det helt studiefri et par uker...)! Jeg har dessuten et par leste bøker jeg ikke har blogget om enda også... forhåpentligvis husker jeg nok til at de dukker opp her etterhvert de også!

God bok-jul! :)

tirsdag 14. desember 2010

Joda, det leses fortsatt...

men fokuset er på pensumlitteratur om dagen...




Jeg kommer forhåpentligvis sterkere tilbake når denne runden med obligatorisk arbeidskrav er innlevert og julefreden har senket seg litt... :)