fredag 24. september 2010

Mockingjay av Suzanne Collins

Vi starter med en ***spoiler alert*** med en gang. Ikke les dette om du ikke har lest serien allerede, for det er umulig å skrive om denne boka uten å avsløre for mye av handlingen. Her kan du for øvrig lese hva jeg syntes om de foregående bøkene i trilogien; The hunger games (bok 1) og Catching fire (bok 2).



Tredje og siste bok i serien, Mockingjay, starter i District 13, dit de overlevende etter at District 12 ble bombet har blitt evakuert. Det er krig i Panem. Presidenten i District 13, Coin, tar opp kampen sammen med rebellene mot President Snow i Capitol, og Katniss blir overtalt til å bli deres symbol, deres Mockingjay, etter at hun har overlevd The hunger games to ganger.

At det er krig er vesentlig i denne boka, og forfatteren lar mye av krigens brutalitet komme fram i handlingen. Det er jo ingen egentlige vinnere i en krig, og håpet er heller ikke til stede her på samme måte som i de foregående bøkene. Noen ganger skulle jeg likevel ønske at det var plass for litt mer refleksjon over noe av det som skjer underveis, for krig er forferdelig og uforståelig, men deltakerne i krig er fortsatt mennesker med følelser. Katniss er helt klart blitt et annet menneske ved å ha gått igjennom det hun har gjort, det forstår leseren, og det gjør at jeg til dels kan unnskylde væremåten hennes. Samtidig klarer jeg ikke lenger helt å overse disse sidene ved henne... det har nemlig vært noe med henne i hele serien, men det er først nå jeg virkelig lar meg irritere over henne. Og måten kjærlighets-trekantdramaet mellom Katniss, Peeta og Gale blir løst, vel, det var kanskje den ene "happy endingen" jeg synes jeg som leser burde fått, men heller ikke den blir helt realisert, synes jeg.

Ting går altså ikke helt som jeg innerst inne ønsker i denne boka. Prinsipielt liker jeg det... forfatteren lar seg ikke friste av å lage "happy ending" av alt, og noen vendinger i historien er faktisk veldig overraskende. Andre ganger blir det derimot kanskje litt for åpenlyst hva det er som skal skje... boka som helhet føles litt mer forutsigbar enn de foregående, men kanskje det bare er fordi det går som det må gå?!

Jeg likte nok den første boka i trilogien aller best, men synes hele serien var verdt å lese. Så da kan du jo gjøre det opp en mening om den selv... :)

fredag 17. september 2010

Jeg leser fortsatt...

Jada, jeg leser fortsatt, selv om det kanskje ikke virker sånn! Men i forrige uke ble jeg faktisk student igjen, og jeg merker nesten umiddelbart min gamle dårlige samvittighet med å plukke opp en bok bare for hyggen når jeg egentlig har noe annet jeg burde ha lest. Studiet er et deltidsstudium innenfor veiledning, 30 studiepoeng på ett år, og det blir sikkert nok å gjøre ved siden av full jobb, små barn hjemme og annet jeg gjerne vil bruke litt av tiden min på. I tillegg har studieplanene litt uventet resultert i at jeg i 40 % av min stilling skal begynne i en ny jobb, så nå har jeg også litt forberedelser i den forbindelse. Spennende, og litt skummelt også! :)


Men det er klart jeg leser også! For øyeblikket er det Mockingjay, siste bok i The hunger games-trilogien, og jeg koser meg  med den! Ved siden av litt prosjektrapporter, pensumlitteratur og annen moro... men det kommer nok oppdateringer her med jevne eller ujevne mellomrom uansett!

søndag 12. september 2010

Shoppestopp!

Jepp, jeg har bestemt meg! Det blir shoppestopp på bøker en stund framover nå... faktisk satser jeg friskt og freidig med shoppestopp helt fram til jul! Så vil jo tiden vise hvordan det går... :)

Grunnene er enkle og greie...
Jeg har kjøpt mye bøker i det siste, og trenger å få lest noen av dem også (og min bedre halvdel har begynt å kommentere antall pakker som kommer i postkassa, så det har kanskje vært i overkant mye i det siste).
Jeg har egentlig veldig mye annet jeg burde bruke pengene på...
Jeg har begynt å studere, så jeg har strengt tatt andre bøker som bør prioriteres, så da trenger jeg i alle fall ikke enda flere fristelser enn jeg allerede har i bokhyllene.
Høstens bakgårdssalg er dessuten unnagjort, så da er det vel ingen åpenbare helt uunngåelige fristelser framover (jeg rakk ikke Tronsmo sitt, og syntes jeg begrenset meg veldig på de to andre).

Det eneste unntaket fra shoppestoppen er gavekort... selv om jeg sikkert har vunnet i boklotteriet på jobben min tildelte gang denne høsten, men siden gavekortet er på 100 kroner må det altså være lov å legge til så man faktisk får kjøpt seg en bok. Faglitteratur teller jeg ikke med, for selv om jeg kjøper den, så får jeg pengene refundert av jobben, og jeg må uansett ha bøkene jeg trenger til studiene... ;) Og barnebøker er lov, for de er jo ikke til meg.

Og gaver er selvfølgelig også lov, men jeg forventer ikke så mange av dem framover, siden bursdagen min er i dag! Og bookcrossing-bøker er også lov... det er ikke så ofte jeg er på treff, så om jeg finner noe jeg har lyst til å lese må jeg nesten få lov til å ta dem med.


Og gavebokuttellingen i dag ble for øvrig en muffins-bok og Brente skygger av Kamila Shamsie. Dessuten vant jeg visst Kollektivt selvmord av Arto Paasilinna på giveawayen hos Julies bokbabbel også! :)

søndag 5. september 2010

Corduroy mansions av Alexander McCall Smith

Jeg har ikke lest Alexander McCall Smith før. Plutselig fikk jeg muligheten, siden jeg måtte finne en ønskelistebok til en annen bookcrosser, så da prøvde jeg meg på denne... og jeg kan også si at det ble en positiv overraskelse! :)


Corduroy mansions ligger i Pimloco i London. En eldre og litt sliten bygning, men med sitt særpreg... og det har også bygningens forskjellige beboere. I øverste etasje bor den middelaldrende vinhandleren William med sønnen Eddie, som han så gjerne vil skal flytte ut. I etasjen under bor det 4 jenter som deler leilighet... Caroline studerer kunsthistorie og lurer på om hun skal bli forelsket i den homofile vennen James, Jo jobber i vinbar, Dee jobber i helsekostbutikk og lever som hun preker, mens Jenny jobber for den ufordraglige Oedipus Snark, MP. Vi møter også Marcia, som gjerne vil gifte seg med William (eller hvem som helst, egentlig), den litt fjerne Basil Wickramsinghe i 1. etasje, Barbara Ragg, Oedipus sin ikke så verdsatte kjæreste, Berthea Snark, Oedipus sin mor som skal skrive en uatorisert biografi om sønnen hun slettes ikke liker, og Oedipus sin onkel, den litt alternative Terence Moongrove. Og ikke minst... deltidshunden Freddie de la Hay!

Historien i boka er karakterdrevet, men fordi karakterene er interessante gjør det ingenting at det ikke er noen spesifikk handling som driver historien framover... jeg smilte for meg selv av noen av situasjonene personene i Corduroy mansions kom ut for, og hadde en veldig hyggelig lesestund sammen med dem.

Corduroy mansions ble skrevet som en online roman, der et kapittel ble publisert daglig i 20 uker fra 20. september 2008 på The Telegraph's nettsider, og ble senere gitt ut samlet som en roman. Det skal også ha kommet ut en bok nummer to i denne serien, The dog who came in from the cold, i 2009. Skrivingen var for øvrig inspirert av Charles Dickens' føljetongskriving. Jeg har lest anmeldelser som sammenligner denne boka med 44 Scotland street-serien, og kan selvfølgelig ikke uttale meg siden jeg ikke har lest dem selv (men kanskje jeg gjør det etterhvert).

onsdag 1. september 2010

Giveaway hos Julies bokbabbel

Julies bokbabbel har for tiden giveaway, der du kan vinne bøker og flotte bokmerker! Bokmerkene er forresten laget av mammaen hennes, Papirdama! Frist for giveawayen er 12. september (en veldig fin dag, forresten, for da har jeg bursdag!). Og denne boka har jeg ønsket meg (må jo ha med et bilde i bloggposten, hehe):


Apropos bokmerker, så vet jeg at jeg har noen fine bokmerker liggende rundt omkring, og hvis jeg først bruker et, så bruker jeg det gjerne leeenge (sånn omtrent til det utslitt eller jeg mister det). Men som oftest ender jeg opp med en eller annen tilfeldig papirlapp som bokmerke... en merkelapp fra et klesplagg (sånne papirlapper man tar av etter å ha kjøpt dem, altså), en kvittering, eller noe annet som befinner seg i nærheten når jeg trenger et bokmerke - for øyeblikket er et forsikringsbevis i lommeformat! :) Jeg liker bokmerker, altså, men det viktigste er vel kanskje bare å vite  hvor langt man er kommet i boka! Så får det være en ekstra bonus om det faktisk er fint å se på i tillegg!