torsdag 29. april 2010

Purple hibiscus av Chimamanda Ngozi Adichie

Kambili er 15 år og lever sammen med sin storebror Jaja og moren i et strikt katolsk hjem der faren, som utad er en respektert samfunnsborger og en rik velgjører, styrer hverdagen ned til minste detalj og straffer den som ikke lever etter hans høye moralske verdier. Kambili kjenner knapt sin tante og sine søskenbarn, som lever et ganske annet liv i universitetsbyen Nsukka, i et hjem med lite penger, mange bøker og livlige diskusjoner om det meste som kan diskuteres. Etter et besøk der oppdager hun at det går an å leve godt på andre måter enn det hun er vant med hjemmefra, og vi følger hennes små skritt ut av "skallet" hun har levd i.


Half of a yellow sun (En halv gul sol) av samme forfatter var en av de beste bøkene jeg leste i 2009, og jeg synes jeg kjenner igjen flere steder og typer i denne boka. Samtidig er dette en helt annen historie... ikke minst er den langt i fra så kompleks som Half of a yellow sun, og mer en historie om en ung jentes liv enn en historie om Nigeria. Men en historie fra Nigeria, det er den selvfølgelig, og som alltid når jeg (en sjelden gang) leser en bok fra Afrika blir jeg nysgjerrig på å lese (og oppleve) mer.

onsdag 21. april 2010

"Reiseplanlegging"

Joda, det er kanskje viktigst å ordne transport og bosted når man skal ut og reise, og deretter planlegge hva man skal se og gjøre... men det er flere ting som må tenkes ut på forhånd, nemlig hva slags bøker som skal være med i kofferten!

Bøkene er plukket ut blant de bookcrossing-bøkene jeg har i hylla akkurat nå. Det geniale med bookcrossing er jo nettopp at de bøkene som blir ferdiglest kan legges igjen underveis (og det betyr mer plass til nye saker og ting i kofferten på vei hjem!).


Så da får vi se om det blir god lesning på ferie i Valencia! :)

tirsdag 20. april 2010

Solstorm av Åsa Larsson

Jeg har ikke vært noen stor krim-leser de siste årene, men innimellom synes jeg likevel det er godt å slappe av med litt krim. Solstorm hadde jeg lenge planer om å lese, egentlig mest fordi jeg kom over en svensk utgave som var lagt igjen på hotellet da jeg var på ferie i Thailand for et par år siden. Så fant jeg samme bok i norsk utgave på hytta, så da lot jeg den svenske reise videre. Det angret jeg på da jeg plukket den ut av bokhylla denne påsken...


Historien skal jeg ikke uttale meg om... jeg ga opp lenge før jeg kunne si så mye mer enn det som står i omtalen av boka, for jeg kunne ikke fordra den norske oversettelsen. Kanskje hadde boka blitt lest om jeg hadde lest den svenske utgaven, men nå er det vel egentlig ikke sikkert jeg kommer til å plukke opp denne igjen i det hele tatt. Og ingen norske oversettelser av Åsa Larsson... noen ganger bør ting leses i originalversjon.

tirsdag 13. april 2010

Hemma hos Martina av Martina Haag

Denne boka dro jeg med meg hjem fra forrige bookcrossing-treff i Oslo (som dessverre er altfor lenge siden), til tross for at jeg har mer enn nok bøker i bokhylla allerede, siden det så ut som passende underholdning for en relativt nybakt mamma.


Martina Haag skriver riktignok både om graviditet og livet med små barn (og mann og katter), men også om hverdagsliv generelt og tilbakeblikk til tidligere hendelser. Livet mitt er nok ikke akkurat som Martinas, verken med eller uten barn, men likevel er det mye gjenkjennelig for mange her. Boka er en samling av små historier i kåseri-stil. Lettlest underholdning, javisst, men jeg hadde en hyggelig stund med denne boka!